Kanta-Häme Hattula

Hattulassa kiistellään nyt valtuuston pöytäkirjasta – Katso videolta, mitä valtuustossa todella puhuttiin

Pöytäkirjantarkastajan mukaan teksti ei vastaa kokouksen kulkua, joten valtuuston itsensä täytyy vahvistaa pöytäkirja.
Hattulan valtuuston tammikuun kokouksessa keskusteltiin kunnan työilmapiiristä. Muun muassa Kari Ventolan (kok.) mukaan kokonaistilanteesta pystyy saamaan käsityksen vasta, kun kaikki asiakirjat on saatu valtuuston tietoon. Arkistokuva Riku Hasari

Hattulassa kunnanvaltuusto käsittelee ensi viikon kokouksessaan kunnassa vellonutta työsuojelukiistaa, mutta eri tavalla kuin odotettiin.

Kunnanvaltuusto velvoitti viime kokouksessaan kunnanhallituksen tuomaan valtuustolle tiedoksi kaikki työsuojeluilmoitukset ja niiden käsittelyn kunnassa vuodesta 2017 alkaen. Nämä eivät vielä kuitenkaan tule käsittelyyn, sillä viime kokouksen pöytäkirjan tarkastus on vielä kesken.

Toinen pöytäkirjantarkastajista eli valtuutettu Ritva Viitala (kesk.) ei ole hyväksynyt kokouksesta tehtyä pöytäkirjaa, joten kunnanvaltuuston on käsiteltävä asia.

”Ei vastaa kokouksen kulkua”

Viitala kertoo, ettei hän voi hyväksyä pöytäkirjaa, sillä se ei vastaa kokouksen kulkua. Virheellinen kirjaus liittyy hänen mukaansa juuri kokouksen ainoaan varsinaiseen pykälään eli Hattulan teknisen johtajan Juha Prittisen ja sivistysjohtaja Jari Wihersaaren tekemiin työsuojeluilmoituksiin, jotka kohdistuvat kunnanhallitukseen.

Valtuuston kokouksessa valtuutettu Kaj Nordenswan (kesk.) esitti, että kunnanhallituksen pitäisi epäluottamuksen takia erota itse tai valtuuston pitäisi asettaa tilapäinen valiokunta valmistelemaan erottamista.

Nordenswan tarkensi puheenvuorossaan, ettei valiokunnan asettamista käsiteltäisi kyseisessä kokouksessa, mutta asia lähtisi etenemään tätä kautta. Ritva Viitala kannatti esitystä, mutta siitä ei äänestetty.

Valtuusto hyväksyi kunnanhallituksen varajäsenten tekemän esityksen, jonka mukaan kunnanhallitus merkitsi työsuojeluilmoituksen tietoonsa saatetuksi ja velvoitti kunnanhallituksen toimittamaan aiemmat asiakirjat valtuustolle.

Pöytäkirjassa mainitaan lisäksi Nordenswanin tekemä aloite ja Viitalan kannatus.

Viitala tulkitsee, että valtuusto hyväksyi yksimielisesti myös Nordenswanin esityksen, jolloin erottamisasian pitäisi edetä. Hänen mukaansa kokouksessa myös meneteltiin väärin, kun esityksestä ei äänestetty.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Vireille aloitteella

Kuntaliiton lakimies Kai Ketelimäki sanoo, että kuntalain 34 pykälän perusteella valtuuston menettely äänestysasiassa oli oikea.

Pykälän mukaan luottamushenkilöiden eli tässä tapauksessa kunnanhallituksen jäsenten erottaminen kesken toimikauden voi tulla vireille joko kunnanhallituksen aloitteesta tai vähintään neljäsosan valtuutetuista tehtyä sitä koskevan aloitteen.

– Asia ei siis voi tulla vireille kokouksessa käytetyn puheenvuoron perusteella, vaan olisi pitänyt tehdä aloite, jonka takana olisi ollut riittävä määrä allekirjoittajia, Ketelimäki sanoo.

Hattulan valtuustossa on 35 valtuutettua, eli aloitteeseen olisi vaadittu 9 allekirjoitusta. Kunnanjohtaja Katariina Koivisto luki ääneen kyseisen kuntalain kohdan myös valtuuston kokouksessa. HÄSA

Lue myös: Hattulan työsuojelukiistassa otettiin aikalisä, valtuusto haluaa selvityksen ilmapiiriongelmista pitemmältä ajalta (20.1.2020)

Päivän lehti

26.2.2020