fbpx
Kanta-Häme

Hattulassa lahjoitettiin lapsille heijastimia

Hattulassa jaettiin viime viikolla Parolan koululla kaikille ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille heijastimet. Lahjoituksen takana olivat Hämeenlinnan seudun osuuspankki, Hattulan kunta sekä Kristillisdemokraattinen valtuustoryhmä.
 
Ensimmäistä kertaa 1.10. järjestetty heijastinpäivä muistutti, että jokaisen on aika kaivaa heijastimet esiin ja näyttää loistavalta –viimeistään nyt.
 
Joka toinen suomalainen käyttää heijastinta. Heijastin lisää jalankulkijan näkyvyyttä ja turvallisuutta pimeällä liikuttaessa. Siksi Liikenneturva kehottaa kaikkia kiinnittämään heijastimen – viimeistään nyt.
 
Liikenneturva seuraa suomalaisten liikennekäyttäytymistä ja heijastimen käyttöastetta vuosittain. Pimeän ja hämärän aikaan tehdyissä tarkkailuissa syksyllä 2012 havaittiin, että 51 prosenttia jalankulkijoista käytti heijastimia taajama-alueilla.
 
Kaikista jalankulkijoiden kuolemantapauksista lähes puolet tapahtui pimeällä tai hämärässä. Vuonna 2011 liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat tutkivat 20 pimeällä tai hämärässä tapahtunutta jalankulkijoiden kuolemantapausta. Näistä kolme neljästä (14) ei käyttänyt heijastinta. Heijastinta käyttämällä kuusi olisi eri todennäköisyydellä laskien voinut pelastua kuolemalta.
 
Vuoden pimeimpänä ajankohtana loka-tammikuussa sattui 43 % jalankulkijoiden kaikista henkilövahingoista. Erityisesti suojateillä tapahtuneet henkilövahingot painottuivat näille kuukausille.
 
Oikein kiinnitettynä heijastin heiluu polven korkeudella tien puoleiselle sivulla. Heijastimen pitää päästä heilumaan vapaasti ja näkyä sekä eteen, taakse että sivulle.
 
Myös stretch- tai jousiheijastin kiinnitetään tien puoleiselle sivulle ranteeseen tai kyynärvarteen. Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan jalankulkijan. Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

Menot