fbpx
Kanta-Häme Hattula

"Hienoa, jos trafiikki vähenee" – Hattulassa lukiolle kaavaillaan lisätiloja uudisrakennukseen Parolan keskustaan

"Lukion säilyminen Hattulassa on tärkeä asia, johon päättäjät ovat sitoutuneet."
Akseli Savonen ja Eetu Hakulinen toivottaisivat lukion uudisrakennuksen tervetulleeksi Parolan keskustaan, vaikka he eivät itse ehdikään siitä nauttia. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa
Akseli Savonen ja Eetu Hakulinen toivottaisivat lukion uudisrakennuksen tervetulleeksi Parolan keskustaan, vaikka he eivät itse ehdikään siitä nauttia. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Parolan lukio toimii nyt toista lukuvuotta väistötiloissa Parolan keskustassa. Ratkaisuun on oltu niin tyytyväisiä, että koulutuskuntayhtymä Tavastia on aikeissa ehdottaa lisätilojen rakentamista lähelle Katariinankulmaa eli entistä taksikeskuksen kiinteistöä.

– Ajatus kuulostaa erittäin hyvältä. Oman lukion säilyminen on Hattulassa koettu tärkeäksi asiaksi, ja kunnan päättäjät ovat sitoutuneet siihen, sanoo Hattulan vt. hyvinvointijohtaja Jari Wihersaari.

Myös koulun väki on ottanut ehdotuksen ilomielin vastaan. Lukion rehtori Reijo Järvinen sanoo, että Parolan keskusta on hyvä paikka lukiolle, vaikkei uudisrakennus kaikkea trafiikkia poistaisikaan.

– Esimerkiksi lukiolaisten ruokailu säilyisi edelleen yhteiskoulun tiloissa, sillä sen siirtäminen lukion yhteyteen vaatisi huomattavasti enemmän lisärakentamista.

Oleskelutiloja kaivataan

Lukion toisen vuosikurssin oppilaat Akseli Savonen ja Eetu Hakulinen pitävät uudisrakennusta myös hyvänä ratkaisuna, vaikka he eivät siitä ehtisikään nauttia. Savonen on tällä hetkellä Parolan lukion opiskelijakunnan puheenjohtaja ja Hakulinen nuorisovaltuuston puheenjohtaja.

Akseli Savonen kertoo, että Katariinankulman tilat ovat vanhoihin verrattuna hyvät jo pelkästään puhtaan sisäilman ansiosta. Eetu Hakulinen sanoo, että opiskelutiloina nykyiset järjestelyt toimivat, mutta mahdolliseen uudisrakennukseen hän toivoisi esimerkiksi tauko- ja oleskelutiloja opiskelijoille.

Molemmat ovat sitä mieltä, että ruokailun järjestäminen yhteiskoulun yhteydessä ei ole ongelma.

– Mutta jos päivän aikana joutuu kulkemaan monta kertaa keskustan ja yhteiskoulun väliä, se on jo työlästä.

Lukio elävöittää keskustaa

Jari Wihersaari kertoo, että ideaa lukion uudisrakennuksesta on kunnassa ehditty puntaroida muutama viikko. Ajatus nousi esille, kun Tavastian edustajat vierailivat Hattulassa.

– Silloin keskusteltiin aluksi lisätilojen vuokraamisesta lukiolle, mutta siinä yhteydessä alettiin pohtia myös uudisrakennuksen tekoa niin, että Tavastia toteuttaisi sen omaan taseeseensa.

Wihersaari arvioi, että nopeimmillaan lisärakennus voisi olla käytössä syyslukukauden 2023 alussa.

Lukion väen lisäksi myös Parolan yrittäjät ovat olleet tyytyväisiä lukion sijaintiin, sillä lukiolaiset hyödyntävät eri liikkeiden palveluita.

Kunnan kulut kasvavat hieman

Hattulan kunta osti Parolan keskustassa sijaitsevan entisen taksikeskuksen rakennuksen lukion käyttöön viime vuonna. Sen tilat eivät yksin riitä, vaan lukion opetustiloja on myös lähellä Juteinitalossa ja yläkoulun tiloissa Koulutiellä.

Koulutuskuntayhtymä Tavastian tavoitteena on, että Katariinankulman taakse kunnan omistamalle tontille rakennettaisiin samanlainen uudisrakennus lukiota varten.

Juttu jatkuu kartan jälkeen.

Parolan lukion rakennus kartalla Katariinankulmassa Paikalantie 1

 

Tällöin Katariinankulmassa ja uudisrakennuksessa olisi yhteensä 6-7 opetustilaa sekä hallinto- ja opettajien tilat ja opiskelijoiden oleskelu- ja huoltotilat. Lisäksi samaan yhteyteen saataisiin pienryhmätiloja erityisopettajan ja oppilashuollon tarpeisiin.

Sen sijaan taide- ja taitoaineiden opetus sekä ruokailu olisivat jatkossakin yhteiskoulun tiloissa.

Tavastia vuokraisi kunnan omistaman tontin ja rakennuttaisi sille uudet tilat. Koulutuskuntayhtymä Tavastian yhtymähallitus käsittelee asiaa kokouksessaan torstaina. Esityksenä on, että Hattulan kunnalta pyydetään lausunto.

Näin toimitaan, sillä uudisrakennus lisäisi lukiokoulutuksen alijäämää, jonka Hattulan kunta on sitoutunut korvaamaan. Tällä vuodelle kunta on varannut alijäämän korvaamiseen 280 000 euroa, ja uudisrakennus nostaisi korvausta arvioiden mukaan muutamalla kymmenellätuhannella eurolla vuodessa. HÄSA

Juttua päivitetty ja täydennetty kauttaaltaan 26.10.  kello 16.05.

Oikaisu 27.10. kello 9.50: Jutun viimeistä väliotsikkoa ja jutun loppua muutettu. Jutussa kerrottiin aiemmin, että uudisrakennus kasvattaisi Hattulan kunnan maksuosuuden noin kaksinkertaiseksi. Kulut nousevat huomattavasti vähemmän.

Pysyvät väistötilat

Parolan lukio siirtyi koulutuskuntayhtymä Tavastian alaisuuteen vuonna 2014.

Vuonna 2019 Hattulassa nousi valtava kohu, kun kunta suunnitteli lukion lakkauttamista osana isoa säästöpakettia.

Hattulan valtuusto päätti maaliskuussa 2019, että lukion lakkautus poistetaan säästöohjelmasta.

Suuntana kaupunki?

Hattulassa ehdittiin myös pohtia lukion siirtymistä väistöön kaupungin puolelle yläkoulun sisäilmaongelmien takia.

Tästä suunnitelmasta luovuttiin myös, kun väistötilaksi löytyi entisen taksikeskuksen kiinteistö. Rakennus on valmistunut vuonna 2015.

Rakennus nimettiin Katariinankulmaksi Jaakko Juteinin puolison Katariinan mukaan.

Lukio siirtyi Katariinankulman ja Juteinitalon tiloihin syksyllä 2020. Opetusta on edelleen myös yhteiskoulun kanssa yhteisissä tiloissa.

Aiemmin Parolan lukio ja yhteiskoulu toimivat samassa rakennuskokonaisuudessa Koulutien varressa. Lukion toiminta päätettiin siirtää muualle, ja yhteiskoulu muutti lukion käytössä olleisiin tiloihin.

Yhteiskoululle on päätetty rakentaa uudet tilat entisten läheisyyteen.

Menot