Kanta-Häme

Hattulassa mietitään seurakuntatalon korvaajaa

Hattulassa mietitään parhaillaan, mitä purkutuomion saaneen seurakuntatalon tilalle tehdään. Seurakuntatalo ja viereisen tontin virastotalo sijaitsevat keskeisellä paikalla Parolassa, ja asia kiinnostaa jo pelkästään sen takia.

Tähän mennessä esillä on ollut kaksi vaihtoehtoa eli uuden seurakuntatalon tai ainakin jonkinlaisen seurakunnan kokoontumistilan rakentaminen Parolaan tai yhteistyö muiden tahojen kanssa.

Pihlajalinna-konserni suunnittelee parhaillaan hyvinvointikeskuksen rakentamista kunnanviraston tontille, ja samaan yhteyteen voisi rakentaa tiloja myös seurakunnalle.

– Meidät on pidetty ajan tasalla Pihlajalinnan suunnitelmista, mutta minkäänlaisia neuvotteluja asiasta ei ole edes aloitettu, kertoo Hattulan kirkkoherra Virpi Järvinen.

Seurakunnan virastot ja toimistot ovat tällä hetkellä Pappilanniemessä, ja joitakin tiloja on käytössä myös Parolassa.

Järvinen kertoo olevansa henkilökohtaisesti sillä kannalla, että seurakunta tarvitsee jatkossakin jonkinlaisen oman toimitilan Parolaan.

– Mutta korostaisin, että tämä ei sulje pois yhteistyötä muiden tahojen kanssa eikä esimerkiksi vuokratilojen käyttöä. Paras tilaratkaisu olisi luonnollisesti sellainen, joka olisi muunneltavissa kulloisenkin tarpeen mukaan. Kaikkia toimintoja ei välttämättä jatkossa tarvitse keskittää yhteen rakennukseen, hän sanoo.

Järvinen kertoo, että työntekijöiden työkokouksessa toukokuussa on tarkoitus keskustella nykyisen järjestelyn toimivuudesta ja samalla kootaan ajatuksia tulevasta.

Seurakunnan rakennustoimikunta valmistelee parhaillaan seurakuntatalon purkuluvan hakemista. Toimikunnan puheenjohtaja Mauno Juottonen kertoo, että tarvittavat paperit pitäisi saada kasaan lähiaikoina.

– Olin itse aluksi purkamista vastaan, mutta kun rakennuksen kunto paljastui vielä huonommaksi kuin oletettiin, purkaminen tuntui järkevimmältä ratkaisulta.

Hän sanoo, että tulevien ratkaisujen punnitseminen on vaikeaa, kun samalla pitää miettiä koko seurakunnan roolia tulevaisuudessa.

– Nyt pitäisi osata ajatella, minkälainen seurakunta on 2030-luvulla ja mitä silloin tarvitaan.

Juottonen kertoo, että seurakuntalaisilta ei ole tullut hänelle juurikaan yhteydenottoja asiasta. Hänellä on kuitenkin sellainen tuntuma, että Parolaan kaivataan seurakuntatalon kaltaista juhla- ja kokoontumistilaa.

Kirkkoneuvoston ja myös rakennustoimikunnan varapuheenjohtaja Lasse Lilja sanoo pitävänsä seurakuntatalon purkamista oikeana ratkaisuna, vaikka se olikin vaikea päätös.

– Esimerkiksi Hämeenlinnasta on paljon esimerkkejä siitä, että on yritetty korjata sisäilmaongelmista kärsineitä rakennuksia, mutta vastaan on tullut aina uusia ongelmia, hän sanoo.

Hän sanoo ajattelevansa itse niin, ettei seurakunnan kannata rakennuttaa omaan taseeseensa uutta kiinteistöä.

– Mutta tätä on mietittävä yhdessä ja myös seurakuntalaisten kanssa. Seurakuntalaisillehan me luottamushenkilöt olemme vastuussa, Lilja sanoo.

Hattulan kirkkovaltuusto päätti maaliskuussa, että seurakuntatalolle haetaan purkulupaa. Kirkkovaltuutettu Pentti Pietilä jätti päätökseen eriävän mielipiteen, sillä hän piti parempana ratkaisuna virastotalon myyntiä ja seurakuntatalon remontointia kokoontumistilaksi. HÄSA

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic