Kanta-Häme

Hattulassa on koulurauha

– Yleisesti ottaen tilanne on kouluasioissa hyvä, sanoo Hattulan kunnan vt. johtava rehtori Jari Wihersaari.
 
Lasten ja nuorten mahdollisissa ongelmissa ja häiriötapauksissa apua antaa Hattula-verkko, moniammatillinen yhteistyöverkosto. Verkoston perusajatuksena on kehittää toimintamalleja tukemaan perheiden kanssa tehtävää työtä, nähdä asiat kaikille yhteisinä. Esimerkkinä Wihersaari mainitsee vanhemmuuden tukipuut-ohjelman, peruskoululaisille ja heidän vanhemmilleen suunnatun tehostetun tukitoiminnan, jolla mahdollisia ongelmia pyritään ehkäisemään jo ennakolta. 
 
Kyyti kouluun
 
Oppilaat elokuun alusta lopetetusta Rahkoian koulusta on siirretty Pekolan kouluun, – etenkin Pappilanniemestä, Hurttalan kouluun ja Parolaan. 
 
Kunnan omistuksessa olevan koulurakennuksen myynnistä on keskusteltu, mutta siitä kunta tekee erillisen päätöksen myöhemmin.
 
Kouluvalinnassa, oppilaiden sijoittelussa kunnan eri kouluihin ovat painaneet muun muassa tilaratkaisut, se missä koulussa on tilaa, sekä vanhempien toiveet. Sisarukset on pyritty sijoittamaan samaan kouluun. Kunnassa on viisi alakoulua ja Parolan yhteiskoulu, joissa oppilaita yhteensä noin 1 100.
 
Koulukyytien määrä on vähän lisääntynyt yhteiskoulun suuren aloittavan ikäluokan takia. Raja koulukyytiin on viisi kilometriä, muutamissa tapauksissa hyvin perusteltuina alakoululaisten kohdalla on joustettu. Wihersaaren mukaan kaikkien oppilaiden kohtelu on tasapuolista.
 
Tavoitteissa pysytään
 
Opettajatilanne kunnassa on hyvä ja kouluissa on pätevien opettajien avulla pystytty toteuttamaan koulun velvoitteet.
 
Terveystarkastukset ja kouluterveydenhuollon Hattula ostaa Pihlajalinnalta. Kouluterveydenhoitaja kiertää kouluissa ja on tarvittaessa tavoitettavissa kaikkina koulupäivinä.
 
Ateriat kunnan kouluihin valmistetaan ala- ja yläkoulun yhteydessä sijaitsevassa keskuskeittiössä, josta ne kuljetetaan kouluille ja päiväkoteihin. Lähteviä annoksia on päivittäin reilut 1700.
 
– Kasvava on erityisruokavalioiden määrä. Erityisesti on kasvanut laktoosikkojen joukko, kertoo dieettikeittäjä Maritta Mantila ja mainitsee, että kouluruoka on jo lähtökohtaisesti laktoositonta.
Maanantaina kouluissa tarjottiin lounaalla perunamuusia, lihapullia ja porkkanaraastetta, muhennosta keskuskeittiön henkilökunta valmisti noin 300 kiloa. 
 
Ruokapalvelupäällikkö Outi Rajalampi mainitsi, että ruokalistaa muokatessa huomioidaan oppilaiden toiveet. Kouluissa kerran vuodessa tehdyn kyselyn perusteella listan kärkipäässä ovat makaronilaatikko ja broileripihvit.
 
Rytmiä elämään
 
– Koulu tuo rytmiä arkeen, sanoivat ensimmäisenä koulupäivänä Parolan yläkoulussa välitunnilla viihtyneet Meri Hanska, Jonna Sillanpää ja Noora Suomalainen. 
 
Kahdeksasluokkalaisina he sanoivat jo ymmärtävänsä koulun ja opiskelun merkityksen.
 
– Koulu kasvattaa ja antaa valmiuksia aikuisuuteen. 
 
Tulevaisuuden suunnitelmissa häämöttävät Merillä kieliopinnot, Jonnalla erikoistuminen kotitalousalalle – ehkä kokin ammatti. Valinnaisaineena kotitaloutta yläkoulussa opiskellaan kahdesti viikossa kaksi tuntia kerrallaan.
 

Päivän lehti

31.5.2020