Kanta-Häme

Hattulassa pakerretaan nyt nimilistaa

Hattulassa kunnanvaltuuston puheenjohtajan nuijaa heiluttaa alkavalla valtuustokaudella keskustan edustaja. Ratkaisu on historiallinen, sillä valtuuston puheenjohtajuus on 20 vuotta ollut sosiaalidemokraateilla ja sitä ennen pitkään kokoomuksella.

Puheenjohtajan paikasta väänsivät neuvotteluissa kättä keskusta ja demarit, ja loppujen lopuksi suurin valtuustoryhmä eli kokoomus valitsi yhteistyökumppanikseen keskustan.

Kompromissiesitys kelpasi kaikille

– Laadittu kompromissiesitys kelpasi pienen viilauksen jälkeen kaikille. Nimilistan teko on kuitenkin kesken, sillä varsinkin tasa-arvokysymykset teettävät työtä, sanoo neuvotteluja vetänyt Kari Ventola (kok.).

Keskustan neuvottelija Matti Kortesaari kertoo, että ryhmä puntaroi tilannetta valtuuston puheenjohtajuuden ja kolmannen kunnanhallitusedustajan välillä.

– Porukan enemmistö piti puheenjohtajan paikkaa tärkeämpänä.

Ventolan mukaan ryhmät ovat sopineet, ettei mitään nimiä kerrota vielä julkisuuteen, koska työ jatkuu. Ryhmien seuraava yhteinen tapaaminen järjestetään ensi maanantaina, jolloin myös vanha kunnanhallitus kokoontuu viimeisen kerran.

Hattulassa kunnanhallituksen puheenjohtajuus pysyy kokoomuksella. Kunnanhallitukseen tulee yhteensä kolme kokoomuslaista, kolme sosiaalidemokraattia, kaksi keskustalaista ja yksi perussuomalainen.

Valtuustolle kolme varapuheenjohtajaa

Ventolan mukaan Hattulassa kunnanhallitukseen voidaan nimetä myös henkilöitä, jotka eivät ole valtuutettuja.

– Tavoitteena on, että hallituksessa kaikki olisivat valtuutettuja, mutta tasa-arvopykälän takia se ei välttämättä onnistu.

Valtuustolle on tarkoitus valita kolme varapuheenjohtajaa, jolloin paikat tulevat demareille, kokoomukselle ja perussuomalaisille.

Kokoomukselle on tulossa lautakunnista perusturvan ja rakennuslautakunnan puheenjohtajuus, demareille tekninen ja keskusvaalilautakunta ja keskustalle sivistyslautakunta ja tarkastuslautakunta.

Myös perussuomalaiset tavoittelivat neuvotteluissa jonkun ison lautakunnan puheenjohtajuutta. Sellaista ei nyt ole tulossa, mutta ryhmä on saamassa lisäpaikan perusturvalautakuntaan.

Hattulassa uusi valtuusto kokoontuu ensimmäisen kerran 23. tammikuuta, jolloin luottamushenkilöpaikat täytetään. (HäSa)

Mainos