Kanta-Häme

Hattulassa pompahti veronkorotus yllättäen esiin

Ennusteet supistuivat jälleen. Hattula äänesti veroista.
Nihattulan koulukin taas mainittiin, kun talouden tasapainotuksesta puhuttiin.

Sen piti olla niin sanotusti selvää pässinlihaa eli pelkkä läpihuutojuttu Hattulan valtuustolle, että veroprosentit pysyvät nykyisellään.

Kunnanhallitus piti kuitenkin ylimääräisen kokouksen juuri ennen valtuuston kokousta. Tuliaisina oli esitys 0,25 prosenttiyksikön korotuksesta tuloveroon. Se nostaisi veroprosentin 20,75:een ja sillä olisi mahdollista kerätä noin 430 000 euroa kunnalle.

Sitä esitti kunnanjohtaja Katariina Koivisto saatuaan viime viikolla Kuntaliiton viimeisimmän ennusteen Hattulan tämän ja ensi vuoden tuloverokehityksestä.

Tämän vuoden ennuste supistui aikaisempaan verrattuna 300 000 eurolla. Jo aiemmin Hattula kuten lukuisat muutkin kunnat saivat jobinpostia viime vuoden verotulokertymästä.

Syynä näihin epämieluisiin yllätysiin on se, että valtiovarainministeriön pohjaennusteet ovat olleet pielessä. Niiden pohjalta taas Kuntaliitto laatii omat ennusteensa. Myös Hämeenlinnan sai viime viikolla samantyyppistä postia.

Hattulan kunnanhallitus äänesti veronkorotuksesta ja päätyi äänin 5–4 esittämään sitä. Kunnanvaltuusto kävi pitkän ja osin tunteikkaankin keskustelun, jossa mainittiin mm. kyläkoulut useaan kertaan.

Äänestyksessä veroprosentti kuitenkin päädyttiin pitämään nykyisellään eli 20,50:ssä äänin 22–12.

Koivisto perusteli korotusta sillä, että talouden tasapainottamisohjelma, jonka laatimisesta kunnanhallitus myös päätti, puree liian hitaasti.

– Ehdottomasti tarvitaan tasapainottamisohjelma, mutta sen toimenpiteet eivät juuri ehdi vaikuttaa vielä ensi vuonna.

Vihreiden Mikko Sabel oli ehtinyt jo edellisissä pykälissä puhua veronkorotuksesta, joka hänen mukaansa olisi pitänyt tehdä jo tälle vuodelle.

Hän laski, ettei kunta pysty tasapainottamaan terveydenhuollosta, koska se on ulkoistettu. Silloin sormi osoittaa sivistystoimeen ja siellä nopeasti kyläkouluihin.

Myös vihreiden Mari Monto oli samoilla linjoilla. Tuomas Nieminen (vas.) siteerasi kuntalaiskyselyä, jonka mukaan veroja ollaan valmiita maksamaan, jos palvelut säilyvät.

Erittäin vakavana asiana piti kuntalaisten rahapussille menoa keskustan Seppo Kopra (kesk.), joka vastusti korotusta. Myös kokoomuksen suunnalta korotusta pääsääntöisesti vastustettiin.

Vastustajiin liittyivät myös Matti Hämäläinen (sd.) ja Seppo Söderlund (ps.), jotka pelkäsivät korotuksen olevan liikaa pienituloisille.

Kipakka keskustelu käytiin myös kiinteistöveroprosenteista, joihin Sabel niin ikään vaati korotuksia.

Söderlund esitti, että Hattula ottaisi käyttöön rakentamattoman tontin 2 prosentin veron. Naapurikunnat verottavat niitä jo enemmän.

Äänestysten jälkeen kiinteistöverotkin jäävät ennalleen. Ensin Söderlundin esitys voitti Sabelin 22–12 ja seuraavaksi kunnanhallituksen esitys Söderlundin 24–10.

Yleinen kiinteistöveroprosentti on Hattulassa tasan 1, vakituisten asuntojen ensi vuonnakin 0,45, ja muiden asuinrakennusten 1 prosenttia. HÄSA

Veronkorotus

”Haluammeko lomautuksia tai kyläkoulujen lakkautuksia? Mitään taikatemppuja ei ole.”

Mari Monto

valtuutettu (vihr.)

”Kaikki eivät halua mammuttikouluihin, Aikaisemmatkaan koulujen lakkautukset eivät ole pelastaneet kunnan taloutta.”

Pirkko Lokinperä

valtuutettu (kesk.)

”Eivät kaikki luota mammonan satavan taivaasta.”

Seppo Söderlund

valtuutettu (ps.)

”Ei tässä tikkaria keltään olla suusta viemässä. Jäitä hattuun.”

Matti Puotila

kunnanhallituksen pj. (kok.)

”Pienituloisille korotus on liikaa, kun kirkollisverokin nousee.”

Matti Hämäläinen

valtuutettu (sd.)

Päivän lehti

23.1.2020