Kanta-Häme

Hattulassa suurimmat investoinnit 40 vuoteen

Hattulan ensi vuoden talousarvioehdotus sisältää 5,4 miljoonan euron investoinnit. Kunnanjohtaja Heidi Rämö sanoo, että investoinnit ovat suurimmat 40 vuoteen.

Tärkein investointi on yhteensä kahdeksan miljoonaa euroa maksava Päivärinteen koulu, jonka suunnittelu ja toteutus alkavat ensi vuonna.

Toinen investointikohde on Tuulia-kodin nykyisen rakennuksen saneeraus. Sen suunnittelu alkaa ensi vuonna.

Tuulia-kodin uudisrakennuksen rakentaminen alkaa sekin ensi vuonna, mutta se ei ole kunnan investointi. Rakennuttaja on yksityinen yritys.

Sata koululaista lisää

Kolmas investointi ovat Kotirinteen tontit, joiden luovutus jatkuu ensi vuonna.

Kotirinteen tontit ovatkin tärkeä syy sille, että kouluinvestoinnilla alkaa olla kiire. Kotirinteen alueella asutaan jo.

– Pian sieltä saadaan sata koululaista lisää, Heidi Rämö huomauttaa.

Kotirinteen alueella on yhteensä sata omakotitonttia, ja lisäksi rivitalotontteja. Ykkösvaiheen tonteista on enää kymmenkunta jäljellä. Kakkosvaiheen tonttien arvonta järjestetään ensi viikolla.

Hattulan toimintakulut kasvavat ensi vuonna 1,6 prosenttia, ja toimintatuotot kasvavat peräti 11,2 prosenttia.

Toimintatuottoja kasvatetaan syksyllä hyväksytyn talouden tasapainottamisohjelman mukaisesti. Joitakin, pitkään ennallaan pysyneitä maksuja aiotaan korottaa reippaastikin. Joitakin ilmaisia palveluja muutetaan maksullisiksi.

Henkilöstöltä hyviä ideoita

Heidi Rämö kehuu kunnan työntekijöitä siitä, että näiltä on tullut hyviä ideoita kunnan talouden kohentamiseksi. He ovat jopa kehittäneet uusia maksullisia palveluja. Tällainen on esimerkiksi veneiden talvisäilytyspalvelu.

Budjetin valmisteluvaiheessa toimialoille annettiin ohjeeksi raami, joka oli viime vuoden talousarvio plus 0,5 prosenttia.

Kunnan toimialat pystyivät pysymään tässä kehyksessä, mutta budjetti loppujen lopuksi ei. Syynä ovat seudulliset yhteistyökumppanit.

Pahin on sairaanhoitopiiri, jolle kunnan pitää maksaa ensi vuonna 8,5 prosenttia nykyistä enemmän. Noin kahden kolmen prosentin lisäpanostusta vaativat myös aluepelastuslaitos, ensihoito, joukkoliikenne, ympäristöterveydenhuolto, jätelautakunta ja maakuntaliitto.

Nykymeno ei voi jatkua

Ylikunnalliset, seudulliset yhteistyökumppanit muodostavatkin Heidi Rämön ja kunnanhallituksen puheenjohtajan Kari Ventolan (kok.) mielestä kriittisen kohdan Hattulan taloudessa.

– Niiden menojen kasvu ei voi jatkua nykyisen kaltaisena, Heidi Rämö korostaa.

Tämän takia Hattula on esittänyt seudullista päätöksentekojärjestelmää.

– Esimerkiksi sairaanhoitopiiri tarvitsee rakenteellisia muutoksia, Ventola sanoo.

Perusterveydenhoidosta kunta maksaa ensi vuonna 1,5 prosenttia enemmän kuin tänä vuonna.

– Neuvottelimme tästä Pihlajalinnan kanssa. Mielestäni 1,5 prosentin korotus on inhimillinen, Heidi Rämö sanoo.

Yksityinen Pihlajalinna oy on järjestänyt Hattulan terveyskeskuspalvelut vuodesta 2008 lähtien.

Elinkeinoelämän kehittämiseen budjetissa on 50 000 euron ”kohdennettujen panostusten” määräraha. Ensi vuonna aiotaan valmistella myös uusi elinkeinostrategia. (HäSa)

 

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic