Kanta-Häme Hattula

Hattulassa vaaditaan kunnanhallituksen eroa: Valtuusto voi saada kymmenen valtuutetun epäluottamuslauseen eteensä jo torstaina

Kymmenen valtuutettua vaatii tilapäisen valiokunnan perustamista valmistelemaan kunnanhallituksen erottamista.
Kuva: -
Kuva: -

Hattulan kunnanvaltuusto voi jo tällä viikolla saada eteensä esityksen kunnanhallituksen erottamisesta.

Kymmenen valtuutetun kesäkuussa jättämässä epäluottamuslauseessa esitetään tilapäisen valiokunnan asettamista Hattulan nykyisen kunnanhallituksen erottamiseksi ja uuden kunnanhallituksen valitsemiseksi. Allekirjoittajat ovat neljästä eri valtuustoryhmästä.

Esityksessä mainitaan luottamuspulan syyksi kunnanhallituksen toimettomuus tai jopa tarkoituksellinen asian peittely kahden viranhaltijan työhäirintäasian käsittelyssä. Kaksi kunnan virkamiestä teki syksyllä 2019 ilmoituksen työssään kokemasta häirinnästä.

Lisäksi valtuutetut syyttävät kunnanhallitusta muiden asioiden poukkoilevasta ja puutteellisesta valmistelusta.

Hattulaan suunniteltu organisaatiouudistus on myös osaltaan kiristänyt niin kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen kuin myös virkamiesjohdonkin välejä jo yli vuoden ajan.

Tilapäisen valiokunnan asettamista kunnanhallituksen vaihtamiseksi yritettiin esittää valtuustolle jo viime helmikuussa, mutta tuolloin yritys kaatui menettelyvirheeseen. Aloitetta ei tuolloin oltu tehty kuntalain vaatimalla tavalla.

Lisää aiheesta: Hattulan työsuojelukiistassa otettiin aikalisä, valtuusto haluaa selvityksen ilmapiiriongelmista pitemmältä ajalta (20.1.2020)


”Esityksessä mainitaan luottamuspulan syyksi kunnanhallituksen toimettomuus tai jopa tarkoituksellinen asian peittely kahden viranhaltijan työhäirintäasian käsittelyssä.”


Nykyinen kunnanhallitus käsitteli esitystä eilen maanantaina pidetyssä kokouksessaan ja päätti vs. kunnanjohtaja Pekka Järven esityksellä sen viemisestä valtuuston käsiteltäväksi. Päätös syntyi yksimielisesti ilman äänestystä.

Asia tuodaan valtuustoon lisälistalla, joten valtuusto voi torstaina ottaa asian käsiteltäväkseen tai päättää sen siirtämisestä eteenpäin seuraaviin kokouksiin.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ville Myllymäki (sd.) ei usko, että asiaa jätettäisiin torstaina pöydälle.

– Näkemyksiä on puolesta ja vastaan, mutta on varmasti kaikkien etu, että tätä kohta vuoden verran jatkunutta prosessia saataisiin viimeinkin vietyä eteenpäin.

Myllymäki ei lähde etukäteen veikkaamaan, päättäkö valtuusto perustaa tilapäisen valiokunnan vai ei. Hänen mukaansa tärkeintä olisi päästä eteenpäin ja päästä tekemään kunnan talouden kannalta tärkeää organisaatiouudistusta.


”Näkemyksiä on puolesta ja vastaan, mutta on varmasti kaikkien etu, että tätä kohta vuoden verran jatkunutta prosessia saataisiin viimeinkin vietyä eteenpäin.”


Kunnanhallituksen puheenjohtajan Matti Puotilan (kok.) mukaan kunnanhallitus ei ottanut asiaan mitään muuta kantaa, kuin että se siirretään valtuuston ratkaistavaksi.

– Kuulin itse Hämeen Sanomien toimittajalta, että tällainen aloite oli 26. kesäkuuta lähetetty kunnan kirjaamoon ja huolestuin, kun valtuusto on edessä, enkä minä itse tai kukaan muukaan kunnanhallituksen jäsenistä ollut nähnyt tätä aloitetta. Näkemykseni mukaan se on syytä kiireellisesti viedä valtuuston käsittelyyn.

Kunnanhallituksen maanantaisesta kokouksesta ei ole kunnan verkkosivuilla mitään mainintaa. Asian esityslistaa tai päätöstä ei sieltä löydy, eikä asiasta ole mainintaa sivun uutisosiossakaan. Puotilan mukaan kokous oli kuitenkin normaalisti sovittu, mutta lomakausi on vaikuttanut asiaan.

Matti Puotilan mukaan Hattulan kunta on sisäisistä kiistoistaan ja valtuuston sekä kunnanhallituksen välisestä luottamuspulasta huolimatta toimintakykyinen ja esimerkiksi kiistoja herättäneen organisaatiouudistuksen eteenpäin vieminen jatkuu normaalisti.

– Siellä on muutama henkilö, jotka näitä valituksia pyörittävät. Kunnan kehitys elää omaa elämäänsä, eikä ole riippuvainen tästä asiasta. Tällä ei ole mitään vaikutusta organisaatiouudistuksen eteenpäin viemiseen, Puotila sanoo. HäSa

 

Lisää aiheesta: Taas uusi käänne Hattulan kuumentuneessa kuntapolitiikassa: Valtuuston päätöksistä kaksi valitusta oikeuteen (13.7.2020)

Lisää aiheesta: Kymmenen Hattulan valtuutettua esittää kunnanhallituksen erottamista – Puheenjohtaja kiistää raskaat syytökset (26.6.2020)

 

Uutiseen lisätty valtuuston puheenjohtajan Ville Myllymäen (sd.) kommentit kello 12.05.

Uutisesta korjattu virhe kello 12.15: allekirjoittajia on neljästä valtuustoryhmästä, eikä viidestä.

Kymmenen valtuutettua esittää epäluottamusta

Kymmenen Hattulan kunnanvaltuutettua neljästä eri valtuustoryhmästä jätti 26. kesäkuuta esityksen tilapäisen valiokunnan asettamisesta valmistelemaan nykyisen kunnanhallituksen erottamista.

Hattulassa on yhteensä 35 kunnanvaltuutettua.

Epäluottamuslauseen allekirjoittivat:

Keskusta:

Seppo Kopra (valtuuston 1. varapuheenjohtaja)

Pirkko Lokinperä

Kaj Nordenswan

Teemu Salvisto

Ritva Viitala

Kristillisdemokraatit:

Heimo Miettinen

Elise Oikari

Vasemmistoliitto:

Hanna Jokinen

Tuomas Nieminen

Kokoomus:

Kari Ventola

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic