Kanta-Häme

Hattulassa valtuusto kiisteli valoista

Hattulan ensi vuoden budjetti hyväksyttiin valtuustossa lähes kunnanhallituksen esittämässä muodossa.

Eniten puhetta aiheutti 600 000 euron määräraha, jota suunniteltiin katuvalaistuksen uusimiseen led-tekniikalla.

Varsinkin kokoomuksessa olisi ollut haluja lykätä led-valaistusta. Erkki Pänkäläinen (kok.) ehdotti rahoituksen ohjamaista Hattulantien ja Kinnalantien kiertoliittymän suunnitteluun.

Kokous välillä keskeytettiinkin teknisen johtajan Juha Prittisen kuulemiseksi. Lopulta päädyttiin kompromissiin, että tekninen lautakunta saa vielä selvittää määrärahan suuntaamista. Valaistuksen parantamisella oli kyllä valtuustossa vahvaa kannatusta.

Kuntalaisille budjetin näkyvin anti onkin se, että Hattulassa on varattu tavallista enemmän rahaa infraan eli asfaltointiin ja katuvaloihin.

Varavaltuutettuna paikalla ollut Janne Himanen (kesk.) sai hilatuksi yksityistieavustuksia 10 000 eurolla ylöspäin, yhteensä 47 000 euroon. Päätös oli lopulta yksimielinen. Muuten Budjetti hyväksyttiin esitetyssä muodossa.

Hattulassa on onnistuttu pienentämään toimintamenoja hieman yli 800 000 eurolla tämän vuoden talousarvioon verrattuna. Näin on jouduttu tekemään siitä huolimatta, että valtuusto päätti puolen prosentin veronkorotuksesta marraskuun kokouksessaan.

Veronkorotuksesta huolimatta verotulojen ja valtionosuuksien määrä pienenee ensi vuonna tähän vuoteen verrattuna, kunnanjohtaja Lauri Inna muistutti.

Hattulassa on sama murhe kuin koko maakunnassa, eli väkiluku on kääntynyt laskuun. Uusien asuinalueiden toivottiin parantavan tilannetta, varsinkin jos niitä vielä markkinoitaisiin kunnolla.

Valtuusto hyväksyi myös esityksen sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannon turvaamisesta. Suomeksi sanottuna se tarkoittaa, että Pihlajalinna jatkaa Hattulan yhteistyökumppanina.

Ulkoistus koskee vuoden 2018 huhtikuusta perusterveydenhuoltoa, suun terveyttä, nykyistä vuodeosastoa ja joitakin ns. perustason erikoissairaanhoidon palveluita koskevaksi.

– Laadulliset kysymykset ratkaisivat esityksen Pihlajalinnan hyväksi. Vaikka myös Terveystalon tarjous oli hyvä, kunnanjohtaja Inna korosti. Hattula maksaa sopimuksesta noin 7 miljoonaa euroa vuodessa.

Sopimukseen kuluu myös uuden terveysaseman rakentaminen.

Seppo Söderlundille (ps.) tuli yllätyksenä suunnitelma uudesta terveysasemasta. Hän myös kritisoi sitä, että asioita on valmisteltu liikesalaisuuteen vedoten.

Kunnanjohtaja Inna harmitteli kovasti, ettei voi valottaa kaikkia yksityiskohtia joutumatta hallinto-oikeuteen. Lopulta Pihlajalinna valittiin yksimielisesti jatkamaan.

Kunnanhallituksen hyväksymä sopimus tehdään 15 vuodeksi. Lisäksi siihen sisältyy 5 optiovuotta. HÄSA

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic