Kanta-Häme

Hattulassa viilattiin yritystonttien ehtoja äänestämällä

Jos yritystontin vuokraaja haluaa ostaa tontin, maksetuista vuokrista ei tule hyvitystä.

Yritystonttien uusia luovutusehtoja on käsitelty helmikuusta alkaen Hattulan kunnan elimissä. Huhtikuussa asia jo käväisi valtuustossakin, mutta palautettiin valmisteluun Seppo Söderlundin (ps.) aloitteesta.

Syksyn ensimmäisessä valtuustossa asia oli jälleen päätettävänä. Myös tällä kertaa Söderlund ehdotti useita muutoksia kunnanhallituksen esitykseen. Lopulta äänestettiin peräti kolmesta kohdasta.

Muutosta esitykseen tuli sen verran, että vaikka rakentamisvelvoite on 10 prosenttia tontin pinta-alasta, perustellusta syystä kunnanhallitus voi pienentää sen 5 prosenttiin. Tämä hyväksyttiin äänin 11-22. Osa kunnanhallituksestakin lipesi esityksensä takaa.

Uuden säännöstön päätavoite on, että kaikilta yritysalueilta olisi mahdollista myös vuokrata tontteja. Tähän asti kunta on eräiltä alueilta vain myynyt tontteja.

Vuokrausasia eteni pääosin samoin periaattein kuin keväälläkin esitettiin. Yritystonttien vuokra-ajaksi tuli 30 vuotta ja vuosivuokraksi viisi prosenttia tontin myyntihinnasta.

Vuokrasopimuksessa määritelty perusvuokra sidotaan elinkustannusindeksiin ja tarkistetaan vuosittain.

Vuokratontti on mahdollista lunastaa myös omaksi vuokra-aikana, jolloin hinta määräytyy lunastushetken tonttihinnoittelun mukaisesti.

Söderlund ehdotti, että jos vuokraaja päättää lunastaa tontin viiden ensimmäisen vuokravuoden aikana, maksetut vuokrat voitaisiin hyvittää ostohinnasta.

Tästäkin äänestettiin. Äänin 16-16 ja 1 tyhjä päätökseksi tuli kunnanhallituksen esitys, joka ei sisällä hyvitystä. Valtuuston puheenjohtajan Ville Myllymäen (sd.) ääni ratkaisi.

Kolmas äänestys käytiin mahdollisesta tarjouskilpailusta siinä tapauksessa, että samalle tontille tulee useita varauksia.

Söderlund ei pitänyt tarjouskilpailua hyvänä asiana, mutta ei esittänyt muutakaan ratkaisua useisiin päällekkäisiin varauksiin, vaikka Antti Hämäläinen (sd.) sitä monta kertaa tivasi.

Äänestyksessä tarjouskilpailu jäi yritystonttien luovutustapoihin äänin 24-8 ja 1 tyhjä.

Parolan lukion opiskelijakunta kerää parhaillaan varoja hankkiakseen lukiolle omia kurssikirjoja.

Tuomas Niemisen (vas.) mukaan tarkoituksena on hankkia 5 kappaletta kaikkien pakollisten kurssien oppikirjoja, jotta vähävaraiset opiskelijat voivat lainata niitä.

Tavoitteena on hankkia 5 000 euroa muutamilla tapahtumilla ja myymällä t-paitoja vaikkapa valtuutetuille.

Valtuutettu Heimo Miettinen (kd.) mainosti vanhusneuvoston puolesta aloitetta, jolla esitetään valtakunnallisen vanhusasiainvaltuutetun viran perustamista. Aloitteen voi käydä allekirjoittamassa Kansalaisaloite.fi -sivustolla. HÄSA

Päivän lehti

21.1.2020