Kanta-Häme

Hauholaisten sota saatettiin yksiin kansiin

Hauholta lähti rintamalle 1 286 hauholaista tai paikkakunnalla asunutta miestä. Heidän lisäkseen kutsun sai 385 hauholaissyntyistä, muualta sotapalvelukseen kutsuttua miestä, sekä 175 lottaa tai hoitotyössä toiminutta naista. Heistä 222 kaatui ja ainakin 465 haavoittui.
 
Hauhon Veteraanimatrikkeliin on luetteloitu kaikkiaan 1 846 nimeä.
 
Itsenäisyyspäivänä Hauholla julkaistu 323-sivuinen teos Isänmaan asialla – hauholaiset talvi- ja jatkosodassa on ensimmäinen, johon on koottu kaikki Hauholta sotaan lähteneet. Kirjan on toimittanut FM Hannu Poutiainen ja julkaisijat ovat Hauhon Sotaveteraanit ry. ja Hauhon Sotainvalidit ry.
 
– Rintamalle lähteneiden suuri määrä hieman yllätti, sillä alun perin odotimme saavamme kokoon alle tuhat nimeä. Myös hauholaisten tappiot olivat aika suuret, tuskin on sukua, josta joku ei olisi kaatunut tai haavoittunut, sanoo Jouni Lehtonen.
 
Kirjan valmistuminen viivästyi parilla vuodella, koska läpikäytävä arkistomateriaali ja luetteloitavien henkilöiden määrä osoittautui ennalta arvioitua huomattavasti suuremmaksi. Kirjahanke oli vireillä kymmenkunta vuotta ja käynnistyi toden teolla vuonna 2009, jolloin Hannu Poutiainen pestattiin kirjan toimittajaksi.
 
Venäläiset kysyivät tietä Hauholla
Toisen osan kirjasta muodostaa tekstiosuus, jossa on kertomuksia hauholaisten kokemuksista niin rintamalla kuin kotikonnuillakin. Kertomukset välittävät joskus humoristisesti, toisinaan taas hyvin koskettavasti sota-ajan tapahtumia. Mukana on asiatietoa viime sotien historiallisista vaiheista ja sotatapahtumista sekä sotilaiden tehtävistä ja aseistuksesta.
 
– Kirjassa on Aarre Rantion ottamia, ennen julkaisemattomia kuvia. Hänellä oli kamera jatkosodassa.
 
Hauhon sotahistorian näkyvin tapahtuma oli neljän venäläisen pommikoneen laskeutuminen Mieholan edustalle Iso-Roineen jäälle.
 
– Koneet olivat eksyneet ja lentäjät kävivät kysymässä sijaintiaan. Yksi kone jäi polttoaineen loputtua ehjänä jäälle ja sen miehistö meni muihin koneisiin, kertoo Lehtonen.
 
Kirjahankkeen rahoittajina ovat olleet Hauhon Säästöpankin Kulttuurisäätiö ja Hauhon Säästöpankkisäätiö, yhteensä 13 000 euroa, Linnaseutu ry:n Leader-rahoitus 10 000 euroa, sekä Hauho-Seura ry. 5 000 euroa. Lisäksi kirjan kustantamiseksi on käytetty Hauhon suojeluskuntahistorian, Suojamäki-kirjan, myynnistä saatuja varoja.
 
Isänmaan asialla -kirjan myynnistä saatava tuotto käytetään lyhentämättömänä hauholaisten sotaveteraanien ja sotainvalidien hyväksi. Kirjaa myydään mm. Hauhon kirjastossa, pankeissa sekä Matti Rantti Ky:n -myymälässä ja Hämeenlinnasta sitä voi ostaa Hämeen Heimoliiton myymälästä.