fbpx
Kanta-Häme

Hauholla kerätään taas nimilistoja

Hauholaiset ovat suorastaan tyrmistyneitä siitä, että kirkonkylän keskustassa oleva kesätorin alue aiotaan kaavoittaa asumiselle. Nimilistoja kerätään jo hankkeen vastustamiseksi.

– Hauholla on toiminut kesätori jo yli 30 vuotta erittäin aktiivisesti ilman mitään elävöittämisprojekteja. Se on ilmiö, jota ei tarvitse mainostaa. Ihmiset tulevat sinne joka kesälauantai tapaamaan toisiaan, Hauho Rouwasväenyhdistyksen aktiivi Leni Lustre-Pere kertoo.

Hauholaiset lukivat lehdestä, että Linnan Tilapalveluissa on kaivettu naftaliinista vanha suunnitelma kaavoittaa Hauhon puukouluihin rajoittuva kenttä asumiselle.

Aloite puistosta

Rouwasväenyhdistys on jo 2000-luvun alkuvuosina tehnyt aloitteen, että kenttä kaavoitettaisiin puistoalueeksi, joka mahdollistaisi myös kesätorin järjestämisen.

Ehdotuksena oli alueen kaavoittaminen esimerkiksi Loviisan puistoksi. Suunnittelun lähtökohdiksi ideoitiin suomalaiseen luontoon kuuluvista puista ja vanhoista perinnekasveista koostuva puistoalue.

– Olisi mielenkiintoista tietää, minne tämä aloite on hukkunut.

Lustre-Pere kritisoi sitä, että aina puhutaan lähidemokratiasta ja asukasvaikuttamisesta, mutta käytännössä se on kuollut kirjain.

– Esimerkiksi kaavoitus pitäisi aloittaa sillä, että keskustellaan alueen asukkaiden kanssa, millaisia ajatuksia ja ideoita heillä on sen käytöstä. Vähintäänkin suunnitelmia pitäisi esitellä paikallisille asukkaille ennen kuin niistä luetaan lehdistä.

Listat esillä kesäkuun

Nimilistojen keräys alkoi torstaina kesätorin viereisessä Kissanpöydän kahvila-galleriassa ja kirjastossa.

– Tuli niin monelta taholta kysymyksiä, etteikö tälle asialle voi tehdä mitään, pistää edes nimeään vastustavaan listaan. Päätimme sitten panna nimilistat esille. Ne lienevät vielä allekirjoitettavissa tämän kesän ensimmäisessä toritapahtumassa Niskavuori-markkinoilla juhannuksen jälkeen.

– Yritämme kyllä piakkoin myös keskustella niiden kanssa, jotka kaavaa valmistelevat. Nimilistat menevät aikanaan kaupunginhallitukselle ja valtuustolle.

Hauholla epäillään, ettei kantakaupungissa lainkaan tiedetä, mitä kylillä tapahtuu. Hauholaiset odottavatkin, että päättäjät ottavat asioista selvää ja tulevat käymään kesätorilla.

Keskikesän lauantaisin Hauhon kesätorille on tulossa niin paljon kauppiaita, että osalle ei aina kauppapaikkoja riitä. Yleisöä on tuhat määrin.

Viimeksi Hauholla kerättiin parissa päivässä tuhat nimeä listaan, kun Hauhotalo oli muuttua juhlatilasta kirjastoksi. (HäSa)

Menot