Kanta-Häme

Hauholla tapahtuu perjantaina

Ensi perjantaina vietetään Hauho-päivää ja Hauho-Seuran junailema ohjelma painottuu illansuuhun, jolloin Hauhon kirkonkylässä pääsee tutustumaan niin Hauhotaloon, kirkkoon, Esinemuseoon kuin Halpparin taloon Kotkon museoalueella sekä niiden esinekokoelmien aarteisiin ja kiehtoviin tarinoihin.

Hauhotalossa esitellään Hauhon entisen kunnan muistoesineitä, kerrotaan Hauhotalon käyttömahdollisuuksista sekä markkinoidaan Hauhotalo Oy:n osakkeita ja nimikkotuoleja kello 16–19.

Ovet ovat kansalaisille avoinna myös Hauhon Pyhän Johanneksen kirkossa, jossa oppaana on Alli Isotalo kertomassa kirkkorakennuksen historiasta ja sen esineaarteista. Samaan aikaan, kello 17­–19 voi poiketa myös kirkon vieressä sijaitsevassa lainajyvästön makasiiniissa. Salme Pohjola esittelee siellä Hauho-Seuran Esinemuseon kokoelman helmiä. Museovieraat voivat vaikkapa harjoitella jalkapuuhun joutumista.

Leni Lustre-Pere johdattelee Hauho-päivän merkeissä kiinnostuneita kirkkopihan hautakivien taakse kätkeytyviin kertomuksiin.

– Hauhon kirkkopihaan on haudattu pitäjäläisiä vuosisatojen ajan aina vuoteen 1851 saakka, jolloin pitkällisen prosessin jälkeen saatiin Härkälänkankaan uusi hautausmaa vihityksi käyttöönsä. Tuolloin kiellettiin kirkkopihaan hautaus kokonaan, poikkeuksetta. Hautauksista poikkeuksen ovat tehneet vain viime sotien hauholaiset sankarivainajat, jotka ovat saaneet viimeisen leposijansa kirkon etelänpuoleiselle sivulle tehdystä sankarihauta-alueesta, Lustre-Pere kertoo.

Kierros kestää noin 50 minuuttia ja sen aikana käydään läpi kirkkopihan säilyneitä hautamuistomerkkejä ja kuullaan pieniä henkilöhistoriallisia kuvauksia merkkien alla lepäävistä henkilöistä ja heidän läheisistään. Kierroksia järjestetään perjantaina kaikkiaan kolme; kello 17, 18 ja 19.

Perjantain ja 13. päivän huipentaa Kotkon museoalueella Halpparin tuvassa järjestettävä kummitustarinailta. Tarinatuokiot toistuvat puolen tunnin välein kello 19, 19.30, 20 ja 20.30.

Hauho-päivän ajankohta juontuu kokouksesta, joka pidettiin syyskuun 13. päivä 1868 Hauholla. Kokouksessa päätettiin seurakunnan ja maallisten asioiden erottamisesta eli Hauhon kunnan perustamisesta. Hauho-päivää on vietetty vuodesta 2008 alkaen. (HäSa)