Kanta-Häme

Hauhon historian trilogia täyttyy

Kokeneella pitäjähistorioiden kirjoittajalla, hämeenlinnalaisella filosofian tohtorilla Ilkka Teerijoella on kädet täynnä työtä lähivuosinakin.

Kunhan hän saa valmiiksi parhaillaan viimeistelyn alla olevan Hämeenlinnan kaupungin historiateoksen, hän tarttuu Hauhon historian kolmannen ja viimeisen osan kirjoittamiseen.

Teerijoki allekirjoitti sopimuksen vuosina 2014–2018 toteutettavasta kirjoitushankkeesta maanantaina teoksen tilanneen Hauho-Seuran kanssa. Kirjoittamisen Teerijoki aloittaa vuoden 2014 elokuussa.

Hinta neljännesmiljoona

Historiahankkeen alustava kustannusarvio on 250 000 euroa.

Hämeenlinnan kaupunki on varannut vuosien 2015–2017 talousarvioihinsa kullekin vuodelle 30 000 euroa kirjoitushankkeen tukemiseen, eli yhteensä 90 000 euroa.

– Tuen saaminen kaupungilta tässä taloudellisessa tilanteessa ei ollut helppoa. Viimeaikainen Himas-kohu aiheutti huolta, onko työ kilpailutettu. Valintakriteeri ei kuitenkaan voi olla se, kuka halvimmalla kirjoittaa. Löysimme hyvä kirjoittajan ja vieläpä omasta kaupungista, sanoo Hauho-Seuran tiedottaja Jouni Lehtonen.

Kymmenkunta historiankirjaa kirjoittaneena Teerijoki on ensi kertaa tilanteessa, jossa tilaaja ei ole kunta tai kaupunki, vaan kotiseutuyhdistys.

– En ole hetkeäkään epäillyt, etteikö seura pystyisi minulle palkkaa maksamaan, hän naurahtaa.

Puolet summasta puuttuu

Hauho-Seuralla on itsellään tällä hetkellä koossa 50 000 euroa.

Loppusumman seura aikoo kerätä järjestämällä erilaisia tapahtumia mm. yhteistyössä Hauhon Rouwasväen yhdistyksen kanssa, tuotemyynnillä, arpajaisilla, talkoilla sekä lahjoituksilla yksityisiltä, yhteisöiltä ja yrityksiltä. Rahaa kerätään myös Hauhon historian toisen osan myynnillä.

Hauhon historiaa on valmiina kaksi osaa, jotka kattavat ajanjakson esihistoriasta 1800-luvulle. Hauho-Seuran kustantama toinen osa valmistui vuonna 2009. Teos on 900-sivuinen ”tiiliskivi”, joka maksoi 160 000 euroa. Hauhon kunnan pesämunaa tästä oli 71 000 euroa. Ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1985.

Perustamisesta kuntaliitokseen

Ilkka Teerijoki kertoo, että historiateos alkaa vuodesta 1868, jolloin Hauho perustettiin.

– Silloin oli juuri toivuttu suurista nälkävuosista. Se oli murrosaikaa. Hauhon historia tietyllä tavalla loppui vuonna 2008, jolloin se liitettiin Hämeenlinnaan, mutta tämäkin täytyy kirjassa käsitellä ja kirjoittaa historia ”viimeiseen asti”.

Teos pitää sisällään Hauhon historiaa 150 vuoden ajalta, ja siihen mahtuu myös kaksi merkittävää 1900-luvun sotaa ja Suomen itsenäistyminen omine kuohuntoineen. Tietoa Teerijoki hakee mm. kunnan, seurakunnan ja viranomaisten arkistoista, lehdistä ja haastatteluin. Hauho-Seura suunnittelee pitävänsä asukkaille erityisiä muistelupiirejä ja toivoo saavansa asukkailta myös vanhoja valokuvia kirjaa varten.

Kirja valmistuu vuonna 2018, jolloin tulee kuluneeksi 150 vuotta Hauhon perustamisesta. Hauho-Seura täyttää samana vuonna 70 vuotta.

Seuran perustamaan Hauhon historiatoimikuntaan kuuluvat puheenjohtaja Anne Nieminen, varapuheenjohtaja Jouni Lehtonen, sihteeri Irmeli Isokivijärvi, asiantuntijajäsen Kaisu Koskue, Jarmo Heiniö, Alli Isotalo, Leni Lustre-Pere, Leena Sarkkola, Aila Tapola ja Ulla Tupala. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic