Kanta-Häme

Hauhon kesäteatteri juhlii herkästi ja raastavasti

– Rohkea rokan syö, nauraa laulaja, laulupedagogi ja lähes valmis musiikin maisteri Marjuska Santala.

Hän otti kopin ohjaaja Anneli Heinon ehdotuksesta ja sävelsi tukun Eila Kivikk’ahon runoja Hauhon kesäteatterin juhlanäytelmään Anna-Liisa.

Hauhon kesäteatteri esittää Canthin näytelmän ensi kesänä musiikkiteatteriversiona, joka sekä sovitetaan että sävelletään itse.

– Ohjaaja pyysi ’herkkää, raastavaa laulelmaa’. Sain itse valita runot, jotka parhaiten alkoivat soida lauluina päässäni.

”Laulelma” on Santalan mukaan eräänlainen yleiskategoria esitykseen tuleville kappaleille. Hän aloitti säveltämisen joulukuussa, ja nyt valmiina on yhdeksän kappaletta. Yhteensä niitä tulee kymmenen tai yksitoista.

– Enempää ei voisikaan olla. Kaikki musiikki on uutta kaikille, joten ei ole mitään, mitä kuunnella tai harjoitella etukäteen.

Kun Santala alkoi tutkia tekstejä, hän ihastui muutamaan kappaleeseen välittömästi.

– Teksteissä on ajattomuutta. Moni runo alkoi saman tien soida.

Lapsenmurhatarina …hyppää 1950-luvulle

Sama ajattomuus pätee myös itse näytelmään, Minna Canthin Anna-Liisaan. Hauhon kesäteatterin sovituksessa lapsenmurhatarina sijoittuu 1950-luvulle.

– Halusimme juhlavuoden kunniaksi tehdä jotain erilaista. Meillähän on ollut perinteistä kesäteatteritoimintaa. Nyt tuli olo, että pitäisi tehdä vaihteeksi draamaa, sanoo Hauhon kesäteatteria pyörittävän Lautsian Kartanoteatteri ry:n puheenjohtaja Maria Mäki-Uuro.

Mäki-Uuro myös näyttelee nimiroolin.

Näytelmä myllätään juhlaesitykseksi teatterin omin voimin. Tekstin ovat sovittaneet ohjaaja Anneli Heino ja dramaturgian opiskelija Antti Lehtonen. Musiikin säveltäjä ja ohjaaja Marjuska Santala vastaa myös koreografiasta.

– Tanssilavameininkiä. Varsinaisia tanssikohtauksia ei tule, Santala summaa.

Suurin muutos on ajankuvassa. Näytelmä päätettiin sijoittaa 1950-luvulle, koska koska silloin säädettiin ensimmäinen aborttilaki.

– Tekstiin ei kuitenkaan ole hirveästi puututtu, Mäki-Uuro kertoo.

– Canth oli tasa-arvon ajaja. Se on ikuinen asia – eipä se ole täysin toteutunut tähän päivään mennessäkään.

Juhlavuosia …kimpuksi asti

Tämän ja ensi vuoden aikana piisaa juhlittavaa. Hauhon kesäteatterin viralliset kymmenvuotisjuhlat kippistellään ensi tammikuussa – jolloin myös alkaa Sibeliuksen juhlavuosi.

Parhaillaan vietetään Minna Canthin syntymän 170-vuotisjuhlavuotta, ja Hämeenlinnan kaupunki juhlii 375-vuotista taivaltaan.

Myös Hauhon kesäteatteri on hakenut ja saanut kaupungilta 375 euron juhlavuosiavustuksen.

– Käytämme rahan yhdessä Hämeenlinnan Mieskuoron Seniorien kanssa. Kuoro täydentää ensi-illan esitystä.

Viime vuonna Hauhon kesäteatterissa nähtiin tähtivieraana Pelle Miljoona. Seniorit jatkaa samalla tätä perinnettä.

Tänäkin vuonna Hauhon kesäteatteri tekee yhteistyötä Vanajaveden opiston kanssa. Kesäteatteriproduktio on yksi opiston kursseista. (HäSa)

Anna-Liisan ensi-ilta on 27. kesäkuuta.