Kanta-Häme

Hauhon kirjasto pysyy sijoillaan

Kirjastovirkailija Pirkko Nurminen on hankkinut pimennysverhot ja valkokankaan Hauhon kirjastoon ja aloittanut lasten elokuvaesitykset aamupäivisin joka toinen torstai.

Se on yksi merkki arjen paluusta ja kirjaston asettumisesta pysyvästi paikalleen Mäntykodon mäelle.

– Aloimme kehittää toimintaa nyt tässä vanhassa tilassa kun tiedämme, että tästä ei muuteta mihinkään, hän sanoo.

Hauholla käytiin pari vuotta suoranaista kirjastosotaa. Hiukan syrjässä olevalle ahtaalle kirjastotalolle etsittiin vaihtoehtoa muun muassa vanhasta kunnantalosta sekä Hauhotalosta. Se oli hauholaisille liikaa.

– Kirjasto koettiin uhkaksi, että me (kirjastoväki ja Hämeenlinnan kaupunki) viemme kyläläisiltä Hauhotalon, Pirkko Nurminen kertaa.

Pääasia, että …kirjasto säilyy

Eteläisissä asuva Niina Myyrä pistäytyi kirjastoon lukemaan lehtiä ja selaamaan uutuushyllyjä samalla, kun kuljetti lapsiaan salibandy-harjoituksiin Hauhon yhtenäiskoululle. Hänelle kirjaston sijainnilla ei ole merkitystä, koska hän joka tapauksessa liikkuu autolla ja käy usein myös Hämeenlinnan kirjastossa työmatkojensa ohessa.

– Pienessä kylässä kaikki on loppujen lopuksi lähellä. Pääasia, että kirjasto on olemassa, hän sanoo.

Hän sanoo aistineensa, että kirkonkylässä asuville Hauhotalo oli kuitenkin lähes ”pyhä” paikka, jonka puolesta taitettiin peistä.

Niina Myyrä nauttii siitä, että samat kirjastopalvelut ovat käytettävissä kirjastoautossa, Hauhon kirjastossa ja Hämeenlinnan pääkirjastossa.

– Täältä lainatut kirjat voi palauttaa vaikka Hämeenlinnaan, hän kiittelee.

Myyrän kouluikäiset lapset käyvät pääasiassa kirjastoautossa, joka pysähtyy Eteläisissä kerran viikossa. Niina Myyrä pitää kuitenkin tärkeänä, että hän voi toisinaan tulla lastenkin kanssa Hauhon pieneen lähikirjastoon.

– Samalla opitaan kirjastonkäyttökulttuuri, hän sanoo.

Ahdasta on, …mutta pärjätään

Niina Myyrän kaltaisia ”kyytimiehiä” käy Hauhon kirjastossa usein. Esimerkiksi maanantai-iltaisin lasten peuhupolskakerho Vanajaveden opistossa tuo aina lapsiperheiden pyrähdyksen kirjastoon.

Myös lasten elokuvaesitykset ja satutunnit keräävät etenkin lapsiaan kotona hoitavia äitejä ja isiä yhteen.

Kirjastovirkailija Pirkko Nurminen haluaisi kehittää Hauhon kirjastosta entistä enemmän kohtauspaikan kyläläisille. Hänen mielestään toiminnan järjestäminen on lähinnä kekseliäisyydestä kiinni, vaikka kieltämättä tilojen ahtaus panee toisinaan kekseliäisyyden koetukselle.

Hauhon kirjastossa on tilaa noin 270 neliötä. Opetus- ja kulttuuriministeriön suositus on 100 neliötä tuhatta asukasta kohden. Hauholla se tarkoittaisi 400 neliön kirjastoa.

Lähikirjastoista vastaava palvelupäällikkö Irmeli Isokivijärvi katsoo, että nykyisissä säästöpaineissa vanhaan taloon jääminen oli oikeastaan helpotus.

– Säästyihän tässä vuokrankorotukselta, jonka isompiin tiloihin muutto olisi tuonut mukanaan, hän sanoo.

Säästöjen takia Lammin ja Hauhon kirjastot on muun muassa pidetty lauantaisin kiinni tämän vuoden alusta. Itsepalvelun avulla aukioloaikoja voitaisiin kuitenkin pidentää.

Irmeli Isokivijärven mukaan asia on ajankohtainen aikaisintaan syksyllä.

– Katsotaan ensin, miten itsepalvelukirjasto onnistuu ensi kesänä Tuuloksessa, hän sanoo. (HäSa)

 

Päivän lehti

1.4.2020