Kanta-Häme

Hauhon kirjastosta osin omatoimikirjasto

Kirjasto alkaa palvella Hauholla entistä paremmin. Palvelupäällikkö Irmeli Isokivijärvi kertoo, että Hauhon kirjasto aiotaan muuttaa osin omatoimikirjastoksi.
 
– Se tarkoittaa, että kirjaston aukioloaika lisääntyy huomattavasti, Isokivijärvi sanoo.
 
Hämeenlinnassa on alettu puhua omatoimikirjastoista, vaikka aiemmin käytettiin itsepalvelukirjasto-sanaa. Isokivijärven mielestä omatoimikirjasto kuulostaa myönteisemmältä.
 
Henkilökunta olisi Hauhon kirjastossa paikalla kuten nytkin, mutta iltaisin ja viikonloppuisin kirjastoon pääsisi kulkukortilla.
 
Hyviä kokemuksia …Jukolasta
Kantakaupungin Jukolassa omatoimikirjasto on toiminut kahden vuoden ajan, ja kokemukset ovat olleet Isokivijärven mukaan pelkästään myönteisiä.
 
Tavoitteena on, että Hauhon omatoimikirjasto aloittaisi toimintansa ensi kesänä.
 
Aiemmin omatoimikirjastoksi oli tarkoitus muuttaa Tuuloksen kirjasto. Samalla se olisi siirretty nykyiseltä paikaltaan Tuulosen kauppakeskukseen. Tuuloslaiset vastustivat tätä suunnitelmaa, ja se onkin sittemmin kuopattu.
 
Tuuloksen yhteydessä on puhuttu myös koululle siirtämisestä, mutta sekään ei toteudu. Syy on sama kuin Rengossa: koululla ei ole tilaa.
 
Aivan uutta on pohdinta siitä, voitaisiinko Kalvolan kirjasto siirtää tulevan hyvinvointikeskuksen yhteyteen. Se on tulevaisuuden kysymys, koska vielä ei ole päätetty edes sitä, mille tontille hyvinvointikeskus rakennetaan.
 
Seudullinen …kirjastoauto?
Kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina palvelusopimuksen, jonka mukaan kirjastoverkkoa tiivistetään, ja seudullista kirjastotointa kehitetään Janakkalan ja Hattulan kanssa.
 
Tiivistäminen merkitsisi Isokivijärven mukaan kirjastopisteiden vähentämistä, mutta sellaisia suunnitelmia ei tällä hetkellä ole.
 
Janakkala- ja Hattula-yhteistyö tarkoittaa käytännössä sen pohtimista, voisivatko kunnat hankkia yhteisen kirjastoauton. Hämeenlinnan Pietari-auto sekä kahden naapurikunnan kirjastoautot alkavat pian olla vaihtoiässä.
 
 

Päivän lehti

1.6.2020