Kanta-Häme

Hauhon kotihoidon työ palkittiin

Hauhon kotihoito on saanut tunnustusta hyvin tehdystä työstä. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) palkitsi heinäkuun alussa kaksi suomalaista kotihoidon yksikköä. Toinen Laatuteko iäkkäiden palveluissa -tunnustuksista meni Helsingin eteläisen kotihoidon yksikölle, toinen Hauhon kotihoidolle.

Tunnustuksen taustalla on kotihoidon laatuvertailu, joka tehtiin viime vuoden toukokuussa. Vertailun tarkoituksena oli kartoittaa, miten hyvin suomalaiset kotihoidon yksiköt ovat valmistautuneet uuteen vanhuspalvelulakiin.

Vanhuspalvelulaki astui voimaan vuosi sitten heinäkuussa.

Hauhon kotihoidon palveluyksikön esimies Virva Kartano on tyytyväinen yksikkönsä työn saamaan tunnustukseen. Yksikössä työskentelee kaikkiaan 13 työntekijää, ja kotihoidon asiakaspiirissä on 60 vakioasiakasta.

– Tämä on mahtava tunnustus niin meille kuin koko organisaatiolle. Ikäihmisten hoito ja hoiva -yksikkö on tehnyt jo pitkään hyvää työtä, Kartano kertoo.

Muutostyötä tehty pitkään

Kotihoidon laatuvertailussa menestyivät ne yksiköt, joiden toiminta oli valmiiksi uuden vanhuspalvelulain tavoitteiden suuntaista. Kriteereissä painottuivat muun muassa se, miten hyvin palveluja saa vuorokauden ympäri ja miten asiakas ja tämän lähipiiri otetaan huomioon hoidon suunnittelussa.

Käytännössä selvitys tehtiin kyselylomakkeilla ja henkilökunnan työajankäyttöä seuraamalla.

Ikäihmisten hoito ja hoivo -yksikön muutosjohtaja Tuovi Sohlberg arvioi Hauhon kotihoidon menestyneen hyvin, koska yksikössä on ollut palveluiden päivitystyö käynnissä jo pitkään. Vuonna 2009 Hämeenlinnan kunnissa yhdistettiin kotisairaanhoidon ja kotihoidon palvelut, mutta Hauholla muutos tehtiin jo aiemmin.

– Voi sanoa, että Hauholla ollaan hieman edellä. Samat palvelut ja tavoitteet meillä on tietenkin kaikkialla kaupungissa, Sohlberg kertoo.

Vaikka Hauhon palvelut ovat saaneet valtakunnallisesti kiitosta, palveluyksikön esimies Virva Kartano arvioi, että kehittymisen varaa on.

– Henkilöstön liikkuvuutta voisi lisätä siten, että työtarvetta ohjattaisiin esimerkiksi kaupungin sisällä paremmin sinne, missä tarvetta on. Se voisi tehdä hyvää myös työntekijöille, Kartano sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic