Kanta-Häme

Hauhon musiikkijuhlien ennakkomyynti nousi tänä vuonna ennätyslukemiin

Jos jossain on festivaalitunnelma katossa, niin Hauhon kirkossa. Näin ajattelee sellisti Mikko Ivars, kun häneltä kysyy, mitä hän odottaa eniten omalta festivaaliltaan, Hauhon musiikkijuhlilta.

– Itse olen saanut parhaat konserttikokemukseni Hauhon kirkossa. Konsertit siellä ovat hauskoja ja tunnelmallisia juttuja, hän pohtii.

Tänä vuonna Hauhon kirkossa kuullaan muun muassa Radion sinfoniaorkesterin muusikkoa Jukka Harjua soittamassa käyrätorvella brittisäveltäjä York Bowenin Käyrätorvikvintettoa yhdessä Virtuosi di Kuhmon kanssa.

– Bowenin konsertto on 1900-luvun alusta. Tästä voi syntyä kiinnostava konsertti. Minulla on suuret odotukset sitä kohtaan, Ivars innostuu.

Suosikkikysymys on epäreilu, sillä musiikkijuhlien perustajat ja taiteelliset johtajat Ivars ja alttoviulisti Olli Kilpiö ovat tietenkin itse rakentaneet ohjelman.

Tämän vuoden uutuuksia ovat festivaalin aloittava kirkkokonsertti Lopella ja se, että eri paikoissa saatetaan esittää osittain samaa ohjelmistoa.

– Se on keino pitää laajaa ohjelmistoa yllä näillä resursseilla.

Esimerkiksi Lopen kirkossa soittava, nuorista muusikoista koostuva Seele-kvartetti esittää Beethovenin Jousikvartetto nro 4 c-molli op. 18:n myös Lammin Turvantalolla lauantaina.

– Joitakuita voi kiinnostaakin kuulla kaksi tulkintaa samasta kappaleesta. Todennäköisyys sille, että samat ihmiset kävisivät sekä Lopella että Lammilla on kuitenkin pieni, Ivars sanoo.

Lopen-konsertti oli Seelen kanssa soittavan alttoviulisti Teemu Kupiaisen ehdotus, johon Ivars ja Kilpiö suostuivat.

– Festivaalin ominaispiirre on, että meidän on helppo reagoida uusiin ideoihin, koska paletti on aina ollut muuntuva.

Paikat, jotka eivät koskaan vaihdu, ovat Hahkialan kartano ja Hauhon kirkko. Muut konserttipaikat ovat vaihdelleet.

Ivars itse kiitää Hauholle suoraan Kamariorkesteri Avanti!:n Suvisoitosta, eikä harjoitusaikaa Hauhon-konsertteja varten juuri jää. Siksi valmiiksi harjoiteltu ohjelmisto on kullanarvoinen.

– Esiintyjän kannalta kiitollista on saada esittää talven aikana harjoiteltuja kappaleita ja päästä pureutumaan niihin syvällisemmin. Ne jalostuvat aina.

Hauhon musiikkijuhlat ei ole sitoutunut tiukasti tiettyyn musiikkigenreen, mutta käytännössä konserteissa soitetaan länsimaista taidemusiikkia, jota festivaalin muusikot muutenkin soittavat.

– Ei kauhean vanhaa eikä hirveän uutta. Pitkälti liikutaan 1800-luvun ja 1900-luvun alun kiinnostavissa kappaleissa, joita yleisö ei välttämättä ole kuullut.

Hahkialan kartanon Makasiiniklubista on tullut festivaalin kevyt loppunostatus, jossa muiden genrejen ”huippuosaajat” esiintyvät. Tänä vuonna lauantain iltaklubeilla kuullaan saksofonisti Jukka Perkoa ja laulaja Johanna Iivanaista.

Tämän vuoden yllätys on ennakkomyynnin huomattava vilkastuminen aikaisemmista vuosista.

Mikko Ivarsin mukaan ennakkomyytyjen lippujen määrä on 40 prosenttia suurempi kuin viime vuonna samaan aikaan.

– Johtuneeko tämä siitä, että nettilippujen hankinta on helpottunut, kun mitään ei esimerkiksi tarvitse printata? Totta kai voi sitten olla niin, ettei ovimyynti ole yhtä vilkasta, hän pohtii.

Järjestäjät ovat tänä vuonna markkinoineet festivaalia aikaisempaa aktiivisemmin jo talvella. Festivaalin kanta-asiakkaille on lähetetty etukäteistietoa ja järjestetty keväällä oma ennakkokonserttikin. Vastaavaa luultavasti jatketaan tulevaisuudessa.

– Yrityksetkin ovat innostuneet tuomaan vieraitaan Hauhon musiikkijuhlille.

Tällä hetkellä festivaalin konserteista on ennakkoon loppuunvarattu Makasiiniklubit ja torstain iltakonsertti kartanossa.

Festivaalin konsepti ei ole vuosien mittaan juuri muuttunut: konsertteja järjestetään musiikillisesta ilosta, velkoja välttäen. Pääasiassa lipputulojen varassa pyörivän festivaalin kulut keskittyvät kesään, eikä festivaalilla ole paineita tehdä voittoa.

Ivarsille ja Kilpiölle Hauhon musiikkijuhlat on joka kesä myös loman alkusoitto.

– Festivaalin päättävissä Makasiinikonserteissa on omanlaisensa tunnelma siksikin, että siinä vaiheessa voi vain keskittyä musiikin kuuntelemiseen drinkkilasi kädessä, Ivars nauraa. HÄSA