Kanta-Häme

Hauhon taposta lähes kymmenen vuoden tuomio - nainen surmasi vuokranantajansa kahdella puukoniskulla

Nainen löi vuokranantajaansa puukolla riidan päätteeksi. Ruumiin kätkemisessä avustanut mies sai ehdollisen tuomion.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi torstaina tuomion Hauholla kesäkuun lopussa tapahtuneesta taposta.

Vuonna 1980 syntynyt Petra Pia Pauliina Parviainen sai yhdeksän ja puolen vuoden ehdottoman vankeustuomion taposta ja hautarauhan rikkomisesta.

Hänet määrättiin myös maksamaan uhrin vanhemmille 10 000 euroa korvauksia kärsimyksestä sekä korvaamaan hautaus- ja oikeudenkäyntikulut. Korvaussummat nousevat yli 20 000 euroon.

Parviaisen vuonna 1979 syntynyt miesystävä tuomittiin rikoksentekijän suojelemisesta kolmen kuukauden vankeuteen.

 

Petra Parviainen surmasi vuokranantajansa Hauholla tämän vuoden kesäkuun 29. päivänä, kun hän löi miestä yllättäen veitsellä vanhan huoltoaseman pihassa.

Hän oli ensin lyönyt poispäin kääntynyttä miestä veitsellä pakaran seudulle. Kun mies iskun jälkeen kääntyi ja lähestyi Parviaista, tämä iski puukolla toisen kerran. Isku osui rintaan ja aiheutti miehen kuoleman.

Parviainen myönsi aiheuttaneensa vuokranantajansa kuoleman, mutta hän kiisti teon olleen suunnitelmallinen. Hän piti sitä törkeänä pahoinpitelynä ja kuolemantuottamuksena.

 

Parviainen oli tutustunut uhriin jo vuonna 2015 ja oikeudessa hän kertoi pitäneensä miestä ystävänään.

Hän muutti uhrin vuokralaiseksi viime keväänä, mutta heidän välinsä olivat muuttuneet nopeasti huonoiksi.

Parviainen kertoi riidelleensä uhrin kanssa surmapäivänä. Hän kertoi pitäneensä tilannetta uhkaavana ja kertoi kokemastaan ”tapa tai tule tapetuksi” -ilmapiiristä.

Riidan päätteeksi Petra Parviainen otti Mora-puukon taskustaan ja löi miestä kahdesti. Parviaisen mukaan hänen tarkoituksenaan ei ollut tappaa.

 

Parviaisen miesystävää syytettiin hautarauhan rikkomisesta ja rikoksentekijän suojelemisesta. Oikeus kuitenkin hylkäsi syytteen hautarauhan rikkomisesta.

Hän toimi surmapäivänä autonkuljettajana, kun Parviainen kätki käyttämänsä puukon. Hän myös auttoi ruumiin siirtämisessä yöksi pensasaidan suojaan.

Seuraavana päivänä miesystävä auttoi ruumiin siirtämisessä noin neljän kilometrin päähän metsäautotien varteen. Vainaja peiteltiin risuilla, oksilla ja Petra Parviaisen asunnosta otetuilla vilteillä.

Miesystävä myi vainajan siirtämiseen käytetyn autonsa kaksi päivää tapon jälkeen.

Tapossa käytetty veitsi jäi etsinnästä huolimatta kateisiin.

 

Molemmilla tuomituilla on aiempia tuomioita myös väkivaltarikoksista.

Petra Parviainen tuomittiin viime kesäkuussa Helsingin hovioikeudessa vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeän pahoinpitelyn yrityksestä. Hän suorittaa edelleen tätä tuomiota vankilassa.

Hänen miesystävänsä oli puolestaan vapautunut vankilasta kuluvan vuoden huhtikuussa.

Käräjäoikeuden nyt antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen ja siitä voi valittaa hovioikeuteen. HäSa

 

Lisää aiheesta: Nainen surmasi vuokranantajansa Hauholla, myös miesystävä syytteessä

Päivän lehti

19.2.2020