Kanta-Häme

Hauhon torin aluetta ehkä tiivistetään

Kaupunki on kiinnostunut tiivistämään Hauhon kirkonkylän torialuetta Vihniöntien varressa. Kaavoituskatsauksessa on maininta Hauhon keskustan kehittämisestä, ja tarkastelu koskee entisen koulualueen ja torin kaavan muuttamista.

Kaupunki kaavaili viitisen vuotta sitten herättävänsä henkiin vanhan suunnitelman rivitalojen rakentamisesta entisten koulurakennusten vieressä sijaitsevalle hiekkakentälle. Ajatus sai hauholaisilta ja kesäasukkailta täyden tyrmäyksen, sillä kenttää käytetään kesäisin torialueena, eikä siitä haluttu luopua.

Yleiskaava-arkkitehti Niklas Lähteenmäki kertoo, ettei suunnitelmaa ole nyt tarkoitus lähteä toteuttamaan sellaisenaan. Kaupungin näkökulmasta keskeistä aluetta Hauhon kirkonkylässä voitaisiin kuitenkin hyödyntää nykyistä tehokkaammin.

– Ideana on, että yhdessä hauholaisten kanssa mietitään, mitä alueelle voisi tehdä. Tarkoitus on säilyttää hiekkakenttä torialueena, mutta viereisen nurmikkoalueen paikalle voisi ehkä kaavoittaa rivitalotontin. Rakentamista olisi vähemmän kuin vanhassa suunnitelmassa, Lähteenmäki sanoo.

Kaupunki omistaa hiekka- ja nurmikentän alueen, sen sijaan vanhat koulurakennukset ja niiden maapohja ovat yksityisessä omistuksessa.

Kaavahanke käynnistyy syksyllä, ja Lähteenmäen mukaan sitä on tarkoitus valmistella nimenomaan yhteistyössä hauholaisten sekä esimerkiksi paikallisten yrittäjien kanssa.

– Harvassa kirkonkylässä on kaupungin omistuksessa maata yhtä keskeisellä alueella. Siinä mielessä tämä olisi hieno mahdollisuus, ja asunnot sillä paikalla kiinnostaisivat varmasti.

Jo aiemmin käynnistyy asemakaavan muutoshanke, jolla Hauhontien varressa sijaitsevan vanhan huoltoaseman kaavaa muutetaan niin, ettei polttoainejakelu ole enää sallittu alueella. HÄSA

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic