Kanta-Häme

Hauhon uhkailijapoliisille tuomio

Hämeen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli tuomittiin torstaina sakkoihin kahdesta virkavelvollisuuden rikkomisesta sekä henkilörekisteririkoksesta.

Poliisi oli viime vuoden kesäkuussa pysäyttänyt 20-vuotiaan hämeenlinnalaismiehen auton Hauholla. Kyse ei ollut normaalista liikennepysäytyksestä, sillä poliisilla oli henkilökohtaista asiaa nuorelle miehelle.

Tapaus tuli ilmi, kun 20-vuotias mies julkaisi keskustelusta salaa kuvaamansa videon Facebookissa. Sosiaalisessa mediassa nopeasti levinneen videon ääniraidalla kuullaan, kuinka vanhempi konstaapeli uhkasi nuoren miehen joutuvan muiden poliisien hakkaamaksi.

Uhkaus liittyi noin viikkoa aikaisemmin juhannuksena 2013 tapahtuneeseen riitaan, jossa osapuolina olivat 20-vuotias mies sekä uhkauksia esittäneen poliisin poika.

Ennen uhkauksia poliisi oli myös luvatta tutkinut nuoren miehen henkilötietoja poliisin tietojärjestelmästä sekä katsonut tämän kuvia poliisin henkilökuvarekisteristä.

Rikosilmoitus juhannuksen riidasta 20-vuotiaan ja poliisin pojan välillä tehtiin vasta kolme päivää yöllisen uhkailutilanteen jälkeen. Tuolloin uhkailuvideo oli jo saanut runsaasti julkisuutta.

70 päiväsakkoa, yli 2000 euroa

Oikeuden mukaan vanhempi konstaapeli rikkoi tahallaan poliisin virkatehtävien hoitamista ja asianmukaista käyttäytymistä sääteleviä lakeja. Rekisteritietojen katseleminen ei oikeuden mukaan liittynyt poliisin virkatehtäviin, eikä väkivallalla uhkaaminen ollut virkamieslain edellyttämää asianmukaista virassa käyttäytymistä.

Oikeudessa kuultuna poliisi myönsi, että hänen ja nuoren miehen välillä oli kyllä sanailua, mutta uhkaukset hän kiisti. Poliisin mukaan kyse oli ns. raflaavasta kielenkäytöstä ja sananvapauden käyttämisestä.

Videolla poliisin kuitenkin kuultiin sanovan nuorelle miehelle, että jotkut muut poliisit voivat pysäyttää tämän yöllä ja hakata tämän. Poliisin mukaan sanat oli tarkoitettu varoitukseksi, jotta nuori mies jättäisi poliisin pojan rauhaan.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus katsoi poliisin syyllistyneen kaikkiin kolmeen häntä vastaan nostettuun syytteeseen. Tuomioksi oikeus määräsi 70 päiväsakkoa, josta poliisin tuloilla kertyy maksettavaa yli 2000 euroa. Lisäksi tulevat yli 5000 euron oikeudenkäyntikulut.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Rekisterien selailu oli yleistä

Suomessa on viime vuosina tuomittu kymmeniä poliiseja luvattomasta rekisteritietojen katselemisesta. Suurin osa tapauksista liittyy hiihtäjä Mika Myllylän kuolemansyyntutkintaan, jonka tietojen luvattomasta urkinnasta syytettiin lähes 90 virkamiestä.

Valtaosa syytetyistä on saanut sakkorangaistuksen henkilörekisteririkkomuksesta tai virkavelvollisuuden rikkomisesta. (HäSa)