Kanta-Häme

Hauhotalo ja Turvantalo jäivät tukea vaille

Kokoontumistiloja Hauholla ja Lammilla ylläpitävät Hauhotalo oy ja Lammin Turvantalo oy ovat joutuneet hankalaan tilanteeseen, kun verottaja tulkitsee, ettei niiden toiminta ole yleishyödyllistä.

Molemmat yhtiöt ovat joutuneet vuosittain maksamaan tuhansien eurojen kiinteistöverot, joita kaupunki ei ole valmis korvaamaan yhtiöille tasapuolisuuteen vedoten.

Yhtiöt ovat anoneet kiinteistöveron palauttamista tai korvaamista. Kaupunginhallitus kuitenkin hylkäsi viimeisimmän anomuksen tällä viikolla. Päätöksessä todetaan kuitenkin, että kaupunki ”etsii mahdollisuuksia vuokrata tiloja tukemaan paikallisen yhteisöllisyyden vahvistamista”.

Molemmat kiinteistöyhtiöt perustettiin pian kuntaliitoksen jälkeen pelastamaan pitäjien keskuksissa olevat kokoontumistilat kyläläisten käyttöön. Kaupunki oli ensin aikeissa myydä talot vapailla markkinoilla.

Kumpikin talo myytiin sitä varten perustetulle yhtiölle. Talot ovat varattavissa erilaisiin tilaisuuksiin mm. häihin ja syntymäpäiviin. Näin yhtiöt ovat saaneet tuloja talojen ylläpitoon.

Aikoinaan sekä kaupunki että paikallisten asukkaiden perustamat yhtiöt lähtivät siitä, että toiminta on yleishyödyllistä ja kiinteistöveroprosentti 0.

Verottaja on kuitenkin tulkinnut toisin. Varsinkin Turvantalo oy on käynyt pitkän painin verottajan kanssa, mutta hävinnyt sen aina. Sen sijaan kaupunki on kerran korvannut yhtiölle kolmen vuoden kiinteistöverot.

Kiinteistöyhtiöt ovat hankalassa tilanteessa, koska verot vievät suuren osan tuotoista.

Turvantalon hallituksen puheenjohtaja Jaakko Kartano kertoo, että kassa on nytkin lähes tyhjä ja seuraava noin 4 500 euron veroerä odottaa jo.

– Olemme pettyneitä kaupungin päätökseen. Yritämme yhä tehostaa markkinointia. Ehkä joudumme myös kääntymään paikallisten yritysten puoleen.

Hän muistuttaa, että taloja pyöritetään lähes kokonaan talkoovoimin.

– Näin on haluttu ylläpitää paikallisille järjestöille edullisia kokoustiloja.

Hauhotalon tilanne on samanlainen. HÄSA

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic