Kanta-Häme

Haukkuva robotti

Uhkaako tekniikan kehitys perinteisiä erätaitoja? Vai ovatko nykyajan vimpaimet eräharrastuksen ja metsästyksen suola?

Muun muassa tällaisia kysymyksiä esittää Varautuneena luontoon -verkkonäyttely, joka on syntynyt kahdeksan suomalaismuseon yhteistyönä vuosina 2011-2013. Museot ovat yhdessä dokumentoineet luontoon liittyvissä harrastuksissa ja elinkeinoissa tapahtuneita muutoksia.

Mukana työssä on ollut muun muassa Riihimäellä sijaitseva Suomen Metsästysmuseo, joka on tallentanut tietoa metsästyksestä. Museot ovat keränneet tietoa luontoharrastuksista ja elinkeinoista haastattelemalla, videokuvaamalla, valokuvaamalla ja tallentamalla esineistöä kokoelmiinsa.

Koirat korvataan roboteilla?

Haastatteluissa tuli esiin hyvin erilaisia tapoja suhtautua tekniseen kehitykseen. Luonnossa liikkuminen on aina edellyttänyt luonnonolosuhteiden huomioon ottamista. Työmaille ja harrastuksiin on varustauduttu parhailla saatavissa olevilla välineillä, vaatteilla ja taidoilla.

Uudet laitteet ja tekstiilimateriaalit ovat tehneet luonnossa liikkumisen helpommaksi ja miellyttävämmäksi, mutta samalla luonnossa selviämisen taidot ovat ehkä heikentyneet.

Metsästysmuseon intendentti Jukka Peltonen kertoo, että osa metsästäjistä koki teknisen kehityksen uhkaksi perinteisille erätaidoille. Suurin osa kuitenkin käytti valikoiden uusia apuvälineitä, kuten koiratutkia ja radiopuhelimia.

– Sitten löytyi tietysti myös niitä, joille uusimmat tekniset keksinnöt olivat koko metsästysharrastuksen suola, Peltonen kuvailee.

Metsästysmuseon perinteen tallentamisesta vastaava amanuenssi Pekka Allonen kertoo hankkeen aikana pohtineensa, mihin kehitys lopulta johtaa.

– Tarvitseeko metsästäjän tulevaisuudessa astua metsään lainkaan? Erilaisilla teknisillä apuvälineillä varustettu koira laitetaan hirven jäljille. Koira löytää, haukkuu, videokuvaa, ampuu, paloittelee ja valmistaa ruuaksi hirven, jonka jälkeen se soittaa isännälleen kertoakseen, että ruoka on valmista, Allonen visioi.

Jukka Peltonen puolestaan veikkaa, että koirat korvataan roboteilla.

Museoyhteistyö saa jatkoa

Verkkonäyttelyssä ääneen pääsevät metsästäjien lisäksi maatalousyrittäjä, metsuri, kalastusopas, marjastaja, geokätköilijäpariskunta, nuori lintuharrastaja ja useampi sukupolvi vihtiläisiä kesäasukkaita.

Vanhojen ja uusien valokuvien kautta ilmenee teknisen kehityksen tuoma muutos.

Museoyhteistyössä ovat Suomen Metsästysmuseon lisäksi olleet mukana Espoon kaupunginmuseo, Kainuun museo, Suomen Metsämuseo Lusto, Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo, Suomen Maatalousmuseo Sarka, Pielisen museo ja Vihdin museo. Verkkonäyttelyn on toteuttanut museoiden kanssa yhteistyössä projektitutkija Jenni Sahramaa.

Museoyhteistyö on myös saamassa jatkoa. Seuraavaksi perehdytään lasten ja nuorten luontosuhteeseen.

Varustautuneena luontoon -verkkonäyttely löytyy osoitteesta http://tako.nba.fi/varustautuneenaluontoon. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic