Kanta-Häme

Hausjärvellä kuohuu yhä

– Viime vuonna asioita on valmisteltu huonosti, on tehty yllättäviä päätöksiä ja paljon ratkaisuja, jotka ovat kunnan etujen vastaisia, arvosteli Ilkka Brotherus (kok.) Hausjärven kunnan päättäjiä.

Brotherus nousi tiistai-illan valtuustoistunnossa puhumaan kuunneltuaan suitsutusta, jonka 2,1 miljoonan euron ylijäämäinen viime vuoden tilinpäätös sai osakseen.

Vaalien tulos kiristi illan tunnelmaa. Vaalit voittanut keskusta käytti tilinpäätöksestä ryhmäpuheenvuoron samoin kuin vasemmistoliitto, joka lisäsi paikkalukuaan kahdella. Muut ryhmät pysyivät tällä kertaa hiljaa.

Tilinpäätös sai kiitosta vähäisistä investoinneista, lainakannan lyhentämisestä ja toimintamenojen alittumisesta sekä politiikan jättävältä kunnanhallituksen puheenjohtajalta Pekka Lokinperältä (kesk.) että keskustaryhmän vetäjältä, Heini Ristavaaralta.

Vasemmistoliiton Soile Roivas-Korhonen oli ainoa, joka Brotheruksen ohella listasi viime vuoden ongelmia.

– Ajauduimme tragediasta toiseen. Junavuoroja leikattiin, koulukyytifarssi oli uskomaton, valtuuston henki riitainen ja johtavat viranhaltijat vaihtuivat. Ihme ettemme ajautuneet karille, Soile Roivas-Korhonen totesi.

Ilkka Brotherus ei säästellyt sanojaan arvostellessaan sanahelinää ja erityisesti kunnanjohtaja Pekka Määttäsen tilinpäätöksen saatesanoja. Brotherus oikaisi Määttästä, joka kirjoittaa tilinpäätöskirjassa, että tulos on erinomainen saavutus ja on osoitus kunnan henkilöstön ja luottamushenkilöiden hyvästä yhteistyöstä.

– Tulos on hyvä ja perustuu valtionosuuksien kasvuun ja investointien lykkäämiseen ja on erinomainen huomioiden myös valtuuston ja kunnanhallituksen riitaisuuden, Brotherus muotoili kunnanjohtajan tekstin uuteen uskoon.

Keskustaryhmän puheenjohtaja Heini Ristavaara vastasi kipakasti Brotherukselle. Hän toivoi, että menneiden kaivelu jo loppuisi eikä jatkuisi taas neljää vuotta.

Myös perussuomalaisten Timo Ratilainen antoi Ilkka Brotherukselle kyytiä.

– On hyvä että Brotherus löytää sanaisen arkkunsa. Olisi kiva saada hänet osallistumaan kunnan asioiden hoitoon eikä vain päätteeksi arvostelemaan, Ratilainen letkautti.

Viime kauden riidat juontavat juurensa alun perin jo edellisvaalien jälkeisistä luottamusmiespaikkojen jakamisesta.

Kun kunnanjohtajan valinnan yhteydessä osa demareista liittoutui keskustan ja perussuomalaisten kanssa, juopa kokoomukseen repesi.

Tämän vaalikierroksen jälkeiset neuvottelut ovat jo käynnistyneet, mutta neuvotteluasetelmat ovat vielä auki.

Keskusta vaalivoittajana hakee nyt kunnanhallituksen puheenjohtajaa keskuudestaan. Demarit taas hävisi, joten kunnanvaltuuston puheenjohtajan paikasta joudutaan käymään tiukat keskustelut. HÄSA

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic