Kanta-Häme

Hausjärvelle maakunnan korkein veroprosentti

Puolen prosenttiyksikön korotus tuloveroprosenttiin nosti Hausjärven Kanta-Hämeen kärkeen Humppilan rinnalle. Molemmissa kunnissa maksetaan ensi vuonna kuntaveroa 21 prosentin verran.

Hausjärven kunnanvaltuusto ei juuri keskustellut korotuksen tarpeellisuudesta. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Lokinperä (kesk.) totesi, että korotus on yksi talouden kohentamiskeinoista.

Kunnanjohtaja Päivi Terävä taas arvioi korotustarpeen olevan toteutettua suurempi, mutta pienin askelin eteneminen on kuntalaisten kannalta pehmeämpi tapa.

Myös kiinteistöverotusta kiristettiin. Sekä yleiseen että muiden asuntojen veroprosentteihin tehtiin 0,1 prosenttiyksikön korotus. Yleinen veroprosentti on 1,1, vakituisten asuntojen 0,43, muiden asuinrakennusten 1,1, rakentamattoman rakennuspaikan 3,0, voimalaitosrakennusten 1,1 ja yleishyödyllisten yhteisöjen 0,3.

Valtuusto korotti myös puhtaan veden ja jätevesitaksoja ensi vuoden alusta lähtien. Korotus nostaa nelihenkisen perheen vuosimaksua 80-120 euroa vuodessa.

150 kuutiota vuodessa kuluttava perhe maksaa vuodessa perusmaksua 70 euroa ja kulutusmaksuja yhteensä 601,50 euroa. Kokonaissumma on Hausjärvellä yhdeksän prosenttia halvempi kuin Riihimäellä.

Tekniselle lautakunnalle myönnettiin 480 000 euron lisämääräraha tämän vuoden rakennushankkeisiin.

Valtuusto hyväksyi myös erillisenä taseyksikkönä toimivalle vesihuoltolaitokselleen lainanlyhennysohjelman. Laitos maksaa kunnalle takaisin lähes kolmen miljoonan euron lainansa 50 vuodessa kiinteällä 0,5 prosentin korolla.

Ratilaiselta terävää kritiikkiä

Perussuomalaisten Timo Ratilaisen aloite pureutui kunnanjohtaja Päivi Terävän toimintaan.

Ratilainen esitti puuttumista kunnanjohtajan tapaan ajaa itsepintaisesti omaa näkemystään kunnanhallituksen ja valtuuston kokouksissa.

Kunnanjohtajan tehtävä on valmistella esitykset, muttei puuttua tai ohjata päätöksentekoa, kuten Terävä Ratilaisen mielestä toimii. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic