Kanta-Häme

Hausjärven tilinpäätös pelättyä parempi

Hausjärven kunta onnistui ennakoitua paremmin viime vuonna taloudessaan. Vielä joulun alla miinusta arvioitiin kertyvän 0,9 miljoonaa euroa.

Perjantaina julkistettu vuoden 2013 tilinpäätös jäi kuitenkin lopulta vain 300 000 euroa alijäämäiseksi.

– Olihan se toki huomattavasti ennakoitua parempi. Löysäilyyn se ei anna kuitenkaan mahdollisuuksia, toteaa Hausjärven kunnanjohtaja Päivi Terävä.

Pelättyä parempaan tilinpäätökseen kunnan siivitti verotulojen yli kymmenen prosentin kasvu.

– Verotulokertymät olivat viime vuonna ihan poikkeukselliset. Kunnille tuli kertaluontoisia eriä, joiden vaikutusta ei ihan täysimääräisesti osattu ennakoida, Terävä sanoo.

Lisäksi kunta onnistui loppuvuodesta saamaan menonsa kuriin.

– Käyttömenot kasvoivat koko alkuvuoden kovaa vauhtia, tammi-lokakuussa 4,7 prosenttia. Marras-joulukuussa tilanne saatiin käännettyä ja lopulta kasvu jäi maltilliseen 3,2 prosenttiin.

Suomen kuntien käyttömenot kasvoivat viime vuonna keskimäärin kolme prosenttia.

Uusi päiväkoti ja koulu

Myös Hausjärven lainakanta on keskimääräistä suurempi. Lainaa on jo lähes kolme tuhatta euroa asukasta kohden.

Kunta investoi viime vuonna neljällä miljoonalla eurolla.

– Siitä puolet meni Ryttylään, jossa saimme päiväkodin kesällä valmiiksi ja aloitimme vanhan päiväkodin saneeraamisen koulutiloiksi, Terävä kertoo.

Lisäksi vesihuollon ja kunnallistekniikan rakentaminen Manassenpellon uudelle asuinalueelle Oittiin maksoi vajaat 700 000 euroa.

Yt:t eivät näy vielä

Taloutensa tasapainottamiseksi Hausjärven kunta turvautui viime vuonna yt-neuvotteluihin. Henkilöstösäästöt eivät kuitenkaan näy vielä vuoden 2013 luvuissa.

– Tälle vuodelle vaikutus on noin 90 000 euroa ja ensi vuonna 250 000 euroa, Terävä toteaa.

Kahden viime vuoden alijäämästä huolimatta Hausjärven tase on edelleen 3,9 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Henkseleiden paukutteluun ei ole kuitenkaan syytä, sillä kunnan tämän vuoden talousarvio on laadittu 1,3 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

– Siinäkin pysyminen on haastavaa, sillä talousarvio on laadittu vain 1,7 prosentin menokasvun varaan, Terävä sanoo. (HäSa)