Kanta-Häme

Hausjärven valtuusto uppoutui koulukiusaamiseen – Keväällä kiusaamisen yleisyyttä kartoitetaan kyselyllä

Ryttylän vanha tiillikoulu odotti kesällä purkamista uuden tieltä. Kuva: Anu Kankaansydän

Koulukiusaaminen, väkiluvun väheneminen, verotulokehityksen alamäki ja jäihin jämähtänyt tonttikauppa ponnahtivat esiin vähän väliä, kun Hausjärven kunnanvaltuusto käsitteli ensi vuoden talousarviota.

Vain 60 000 euroa alijäämää näyttävää talousarviota kiiteltiin ja muistutettiin yhteistuumin, että vielä kesällä miinusta oli miljoonan euron verran.

Ryttylän koulurakentamiseen joudutaan ottamaan velkaa kolmena lähivuonna, mutta kunnalla on nyt 5,5 miljoonaa euroa ylijäämää puskurina tulevia huonoja vuosia varten.

Myös kaavoituksen ja kunnallistekniikan painopiste on ensi vuonna Ryttylässä, jonne rakennetaan Puujoen rantaan uusi pientalojen asuinalue.

 

Talousarvioon ei tehty yhden yhtä menolisäystä, mutta myönnettyjen eurojen käyttöön annettiin tarkkoja ohjeistuksia.

Koulukiusaamisesta käytiin valtuustoistunnon keskustelu. Kiva koulu -mallista pyydettiin lehterillä istuneelta sivistysjohtaja Joonas Riihimäeltä kannanotto, kun keskustelussa epäiltiin mallin käytön tulleen jo tiensä päähän.

Satu Hietanen (kesk.) arvosteli Kiva koulu -mallia ja esitti, että koulukiusaamista pyritään ennaltaehkäisemään ja puuttumaan. Lisäksi lasten vanhemmille pitää toteuttaa kevään 2019 aikana asiakaskysely koulukiusaamisesta.

– Koulukiusaamista on Hausjärvellä joka koulussa ja enemmän kuin naapurikunnissa. Siihen puututaan ja sitä yritetään kitkeä, mutta jos kiusaamisesta järjestetään kysely, se pitää tehdä oppilaiden huoltajille eikä oppilaille, korosti keskustan Kaisa Malin.

 

Pelkkä asiakaskyselyn järjestäminen ei kuitenkaan Risto Tiippanan (kok.)mielestä riitä. Kysely kertoo, että kiusaamista on, mutta puuttumiseen on myös oltava keinot.

Sivistysjohtaja Joonas Riihimäki painotti, että juuri Kiva koulu on valtakunnallinen ja yhtenäinen malli, jolla kasvatetaan asenteita järjestelmällisesti. Se on myös todettu toimivaksi, vakuutti myös Päivi Pottonen (sd.).

 

Kaisa Liski (kesk.) kantoi huolta kunnan markkinoinnista. Keskustapuolueen esitys ammattimaisen markkinoinnin lisäämisestä ja markkinointisuunnitelman päivityksestä hyväksyttiin yksimielisesti.

– Kunnanjohtaja hoitaa elinkeinoasioita, mutta hän ei muiden töiden ohella pysty paneutumaan yksinomaan markkinointiin, perusteli Simo Jaakkola (kesk.) esitystä.

Kolmas tekstimuutos lisäsi ikäihmisten digitalisten taitojen kehittämisen kansalaisopiston painopistealueeksi ja kurssitarjonnan lisäykseksi. HäSa

 

 

Päivän lehti

13.7.2020