Kanta-Häme

Hausjärvi äänesti kyllä

Hausjärven valtuusto päätti maanantaina äänin 25–10, että kunta jatkaa kuntarakenneselvityksen tekemistä Riihimäen ja Lopen kanssa. Äänestystä edelsi monipolvinen keskustelu.

Kunnanjohtaja Päivi Terävä korosti, että tässä vaiheessa ei päätetä kuntaliitoksesta, vaan selvityksestä ja kuntaliitossopimuksen tekemisestä, mitä kuntarakennelakikin edellyttää.

– Sen pohjalta päätetään, toteutuuko liitos vai ei. Tässä vaiheessa ei oteta kantaa liitokseen.

Terävä sanoi, että jos myöhemmin päätetään, ettei liitosta tule, kuntien välinen yhteistyö kuitenkin lisääntyy.

Lainsäädäntö tuo vaatimuksia

Kunnanjohtaja huomautti, että on valmisteilla lainsäädännön uudistuksia, joiden mukaan alueilla pitää olla tietty määrä henkilötyövoimaa tai väestöä, jotta palvelu voidaan järjestää. Siksikin yhteistyötä kuntien välillä pitää lisätä.

Heini Ristavaara (kesk.) esitti, ettei kuntaliitosselvitystä enää jatkettaisi. Hänen mielestään asiaa ei ole syytä selvittää ennen kuin sote-ratkaisusta on tietoa.

Hän arveli, että kunnan työntekijät kannattavat kuntaliitosta sen antaman viiden vuoden irtisanomissuojan takia.

– Sote-laki ei anna irtisanomissuojaa, hän huomautti.

Ilkka Brotherus (kok.) kannatti Ristavaaran esitystä. Hän muistutti, että aiemmin oli tavoitteena useamman kunnan liitos, jossa Hyvinkääkin olisi ollut mukana.

– Se ei kuitenkaan sopinut Riihimäelle, koska vallan olisi saanut Hyvinkää. Mutta tämä kolmen kunnan liitos Riihimäelle sopii, koska se saisi päätösvallan.

– Minut on äänestetty valtuustoon kantamaan vastuuta eikä siksi, että antaisin päätösvallan riihimäkeläisille.

”Riihimäki haluaa lisää maata”

Brotherus sanoi myös kuulleensa, että riihimäkeläiset haluavat kolmen kunnan liitosta, koska he haluavat lisää maata Riihimäen ympäriltä.

– Kuntaliitoksen jälkeen meitä viedään kuin pässiä narussa.

Timo Ratilainen (ps.) oli sitä mieltä, että selvittää kannattaa. Hän muistutti Hausjärven kiristyvästä taloustilanteesta.

– Vuonna 2017 ylijäämät on syöty, mitäs sitten tehdään?

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Lokinperä (kesk.) oli samoilla linjoilla. Niin talouden realiteetit kuin lainsäädännön aiheuttamat vaatimukset pitäisi tunnustaa.

Myös Auli Laine (vihr.) oli selvitystyön jatkamisen kannalla. Hän arveli, että jotkut päättäjät saattavat pelätä luottamuspaikkojensa puolesta.

Satu Hietasen (kesk.) mielestä Hausjärven ei tarvitsisi tehdä selvitystyötä, koska se ei ole riskikunta.

”Viiden kunnan liitos parempi”

Timo Silván (kesk.) haikaili viiden kunnan liitosta, jossa olisivat myös Hyvinkää ja Janakkala mukana. Hänen mielestään asiaa ei ole selvitetty vakavasti. Hän sanoi myös, ettei sote-selvitystä voi tehdä kuntarakenneselvityksen sisällä.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kari Masalin (sd.) huomautti, että Hyvinkää on sanonut liitokselle ei, eivätkä neuvottelut Janakkalankaan kanssa ole johtaneet mihinkään.

Erkki Pokkinen (sd.) puolestaan huomautti, että Janakkalassa on ristivetoa, sillä turenkilaiset suuntautuvat Hämeenlinnaan ja tervakoskelaiset Riihimäkeen.

Liitosselvityksen jatkamista kannattanut Esko Ihalainen (kesk.) korosti, että selvittelyn kakkosvaiheen jälkeen pitää järjestää neuvoa-antava kansanäänestys.

Valtuusto valitsi kuntaliitosselvityksen neuvotteluryhmän jäseniksi Juha Lehtosen (sd.), Risto Tiippanan (kok.), Heini Ristavaaran (kesk.), Erkki Pokkisen (ryt.) ja Timo Ratilaisen (ps.). Asiantuntijajäseniksi valittiin valtuuston ja kunnanhallituksen puheenjohtajat sekä kunnanjohtaja. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic