Kanta-Häme

Hausjärvi katsoo Päijät-Hämeeseen

– Kanta-Häme on lähettänyt maakuntien itsehallintoalueista ja sotesta kirjeen Juha Rehulalle. Muut maakunnat ovat edenneet omien kuntayhtymien tai yhteistyömuotojen sopimiseen. Olemme jäämässä pahasti jälkeen.

Kanta-Hämeen maakunnallinen sote-yhteistyö turhauttaa Hausjärven kunnanjohtajaa Aleksi Heikkilää, joka purki huoltaan Hausjärven kunnanvaltuuston istunnossa tiistai-iltana.

Hän pitää välttämättömänä, että Kanta-Hämeessä kaikki kunnat lähtevät nopeasti muuttamaan sairaanhoitopiirin perussopimusta, jotta se voisi ottaa järjestettäväkseen sosiaali- ja terveydenhoidon.

– Jollei sopimukseen päästä, pitää perustaa uusi kuntayhtymä.

– Päijät-Häme on jo muuttanut sairaanhoitopiirinsä perussopimusta. Ensi vuoden alusta sairaanhoitopiiri järjestää koko maakunnan sote-palvelut, kunhan kukin kunta vielä antaa järjestämisluvan, Aleksi Heikkilä havainnollisti maakunnallista sote-valmistelua, jolla on varauduttu käytäntöjä muuttamalla tulossa olevaan uudistukseen.

Kunnanjohtaja kiivaili maakunnan hitaasta etenemisestä Hausjärven kunnanvaltuuston tiistai-illan kokouksessa, jossa valtuusto hyväksyi Juha Sipilän hallituksen kunnilta pyytämän lausunnon itsehallintoaluejaosta ja sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämissuunnitelmista.

Hausjärvi irtautui Kanta-Hämeen muiden kuntien yhteisestä linjasta lausunnossaan. Hausjärvi tavoittelee muiden tavoin ennen kaikkea itsenäistä sote-aluetta Kanta-Hämeeseen.

Sen sijaan Pirkanmaa ja Tampere ovat hausjärveläisille liian kaukainen sosiaali- ja terveydenpalvelujen alueeksi, jollei Kanta-Hämeen itsehallintoalue saa niitä järjestää, vaan joutuu yhteistyöhön jonkun muun itsehallintoalueen kanssa.

Sote-yhteistyössä Kanta-Hämeen pitäisi suuntautua hausjärveläisten mielestä ennen kaikkea Päijät-Hämeen tai Uudenmaan sote-alueeseen.

Hausjärvellä ei myöskään pidetä järkevänä noudattaa tiukasti itsehallintoalueen rajoja, kun järjestetään joukkoliikennettä tai toisen asteen koulutusta. Kunta lausuu, ettei toisen asteen koulutusta pidä siirtää itsehallintoalueiden tehtäväksi. Ammatillisessa nuoriso- ja aikuiskoulutuksessa tulee olla mahdollisuus ylläpitää nykyisiä osakeyhtiömuotoisia ja muita oppilaitoksia, vaikka ne nykyisin toimisivat yli maakuntarajojen.

Soten rahoitusvastuu kuuluu Hausjärven lausunnon mukaan järjestäjälle.

Talousarviokokouksen päähuomion ryösti siis sote-lausunto. Ensi vuoden talousarvioon äänestettiin vain yksi pieni muutos, jolla lähes yksimielisesti palautettiin hausjärveläislasten opiskelupaikkojen määrä nykytasolle Riihimäen musiikkiopistossa. Talousarvioehdotuksessa niiden määrä oli puolitettu.

Ensi vuodeksi Hausjärvellä nostettiin jo marraskuussa veroprosentti 21 prosentista 21,50:een. Talousarvio laadittiin alun perin 0,75 prosentin korotuksen pohjalle, kuten kunnanhallitus oli keväällä ohjeistanut.

Valtuuston päätettyä marraskuussa ensi vuoden veroprosentista talousarviosta pyyhkäistiin samalla runsaan 200 000 euron verotulot.

Ensi vuoden talousarvio näyttää lähes 70 000 euroa ylijäämää, mutta tulos jää noin 100 000 euroa miinukselle. Kaksi edellistä talousarviota on tehty reippaasti alijäämäisiksi, mutta ovat kääntyneet selvästi plussalle.

Kuluvankin vuoden talousarvio näytti vuosi sitten lähes miljoonaa euroa miinusta, mutta nyt miinus on kääntymässä plussaksi. Voiton suuruutta ei vielä ole tiedossa.

Kunta kasvattaa velkamääräänsä ensi vuonna lähes miljoonan euron verran. Asukasta kohti lainamäärä nousee 3 260 eurosta 3 410 euroon.

Uutta lainaa tarvitaan, kun kunta rakentaa 2,2 miljoonalla eurolla. Oitin koulun tilanahtautta helpottava remontti pääsee alkuun. Sen lisäksi rakennetaan Monnin Pihonpellolle kunnallistekniikka ja varaudutaan Ekokemin Kuulojan yritysalueen kunnallistekniikan rakentamisen käynnistämiseen. HÄSA