Kanta-Häme Riihimäki

Hausjärvi kehittää ensi vuonna Ryttylää – taajamaan nousee Aurinkoranta

Puujoen rantamaisemaan rakentuvan asuinalueen toivotaan houkuttelevan nuoria perheitä.
Ryttylän koulupihan ilme on muuttunut tästä, kun uusi päiväkoti on valmistunut ja vasemmalla näkyvä tiilikoulu purettu. Uuden koulun rakentaminen alkaa ensi vuonna.

Ensi vuonna Hausjärvi vauhdittaa Ryttylän kehittämistä. Uuden koulun rakentamisen rinnalle valmistellaan myyntikuntoon 20 hehtaarin Aurinkorannan asuinalue. Näin, jos kunnanjohtajan talousarvioesitys tyydyttää kunnanhallitusta ja lopulta valtuustoa.

Puujoen rantaan saadaan myyntiin omakoti- ja rivitalotontteja jo vuoden 2020 alussa. Kun koko alue on rakentunut, uusia asuntoja on vähintään 135 ja asukkaita 300–400.

– Uuteen kouluun mahtuu 60–70 oppilasta enemmän kuin vanhaan, joten Aurinkorannan alueelle toivotaan nuoria perheitä, kunnanjohtaja Pekka Määttänen kertoo.

Ryttylän koulu on kahden seuraavan vuoden aikana kunnan suurin investointi. Koulun lähes 6 miljoonan euron kustannuksista ensi vuoden osuus on 3 miljoonaa. Sen lisäksi rakennetaan kunnallistekniikkaa lähes miljoonalla eurolla ja vesilaitoksen investointeja runsaalla 300 000 eurolla.

 

Oitin koulun saneerausta tai uudisrakentamista selvitellään ja toteutusta on aiemmin ajateltu vuosille 2020 ja 2021. Kunnanjohtajan esityksessä taloussuunnitelmaksi sitä ei näy.

– Parhaillaan tutkitaan missä kunnossa Oitin alakoulu ja myös yläaste ovat. Kun se saadaan tehtyä, päästään ratkaisemaan mitä tehdään ja myös koululle paikka. Itse olen esittänyt toteutusta leasing-ratkaisulla, Määttänen selittää investointisuunnitelmaa.

Leasing-toteutus merkitsee, että koulurakentamisen tekee rakennusyritys, joka vuokraa omistamansa rakennuksen kunnan käyttöön. Sopimus solmitaan yleisimmin 20 vuodeksi, jonka päätyttyä kunta lunastaa rakennuksen. Järjestely keventää kunnan lainanottotarvetta, mutta toisaalta käyttömenoista on löydettävä rahat kiinteistön vuokraan.

 

Kunnanjohtajan esitys ensi vuoden talousarvioksi sisältää vihdoin myös rahaa kevyen liikenteen väylälle Savelantien ja Kalliontien varteen Oittiin. Vuosikymmeniä puhuttu hanke edellyttää myös kaavamuutosta, joka on parhaillaan nähtävillä.

Väylää on tarkoitus rakentaa kaikkiaan 2,5 kilometriä, mutta ensi vuoden 300 000 euron määrärahavarauksella siitä on tarkoitus toteuttaa 1,2 kilometriä. Kaikkiaan koko hanke tulee maksamaan 600 000 euroa valmistuttuaan.

 

Hausjärvi on saanut taloutensa viime vuosien säästöin kohtalaisen hyvälle tolalle. Ylijäämää on kertynyt puskuriin 6,1 miljoonaa euroa, josta kuluvana vuonna syntyvä alijäämä kuitenkin syö 600 000.

Ensi vuoden talousarvioehdotus on nyt 25 000 euroa ylijäämäinen. Ryttylän koulun rakentamiseen tarvitaan lainaa, joten lainakanta kasvaa. Palveluja ei lisätä, muttei myöskään leikata. Uutta henkilöstöä ei palkata.

Hausjärven kunnanvaltuusto käsittelee vuoden 2019 talousarviota joulukuun kokouksessa. HäSa