Kanta-Häme

Hausjärvi nuiji budjetin muutoksitta

Kunnanvaltuusto valitsi yksimielisesti hallintojohtaja Aleksi Heikkilän Hausjärven määräaikaiseksi kunnanjohtajaksi. Tehtävä alkaa heinäkuun alusta, kun nykyinen kunnanjohtaja Päivi Terävä jättää viran.

Kiittäessään valinnastaan Aleksi Heikkilä esitti kaksi toivomusta.

– Talousarvion valmistelun pitäisi ensi vuonna käynnistyä selvästi tätä vuotta aiemmin, jottei joulukuussa enää tarvitse tehdä suuria muutoksia tyhjältä pöydältä, hän totesi ja toivoi lisäksi hyvää henkeä sekä yhteistyökykyä.

Yhteistyökyky joutui koville valtuuston lyödessä lukkoon ensi vuoden talousarviota. Keskustelua hiersivät vahvasti erityisesti keskustaryhmän ja kokoomuksen näkemyserot.

Veroprosentti pysyy 21:ssä ja sen korottamatta jättämistä arvosteltiin kokoomuksessa ja puolustauduttiin keskustaryhmässä. Kaikki ryhmät kantoivat yhteistä huolta kunnan tulokehityksestä ja peräsivät edelleen säästöjä. Hyväksyttävänä oli yli 900 000 euroa alijäämäinen budjetti.

Talousarvioon ei lisätty yhtään euroa. Keskustan Timo Silvánin esittämä ja koko ryhmän ajama 5000 euron osoittaminen 4H-toiminnalle kaatui äänin 10–23.

Karan koulu yhä liipaisimella

Budjetti ei sisältänyt minkäänlaista suoraa esitystä Karan koulun lakkautuksesta. Valtuusto pyöritteli kuitenkin talousarvioon sisällytettyä 140 000 euron säästötavoitetta keskustelussa niin pitkään, että valtuuston puheenjohtaja Kari Masalin (sd.) joutui paljastamaan syyn.

– Tässä kierrellään puheenvuoroissa nyt Karan kouluasiaa, josta lehteriyleisökin odottaa puhuttavan, Masalin heitti ja irrotti valtuutettujen kielenkannat.

Talousarvio sisältää sivistyslautakunnalle velvoitteen löytää 60 000 euron säästöt. Summa on sama, joka saataisiin kokoon sulkemalla Karan koulu syyslukukaudeksi. Demarien Ryttylä-ryhmän Erkki Pokkinen totesi, että kunnanhallituksessa Karan koulusta puhuttiin kohtaa käsiteltäessä.

Timo Silvánin ehdotti, että sivistyslautakunnan säästövelvoitetta pienennetään 40 000 eurolla ja lisätään perusturvalautakunnan 20 000 euron velvoitetta samalla summalla. Ehdotus kaatui äänin 17–15.

Demokratia kateissa?

Vihreiden Auli Laine ihmetteli oliko tarkoitus kätkeä valtuutetuilta asia, josta etukäteen oli tiedossa päätös. Kunnanjohtaja Päivi Terävä kiirehti vakuuttamaan, ettei mitään ole salailtu.

– Sivistyslautakunta päättää tammikuussa oman toimialansa määrärahojen jakamisesta. Jos lautakunta päättää Karan koulun lakkautuksesta, lopullinen päätös tehdään kuitenkin vasta kunnanvaltuuston käsittelyssä, Terävä muistutti.

Erkki Pokkinen muistutti, että aiemmin Karan koulun on luvattu jatkavan, kunnes Ryttylän kouluremontti valmistuu. Remontin kolmas vaihe päätettiin taloussuunnitelmassa siirtää vuodella eteenpäin vuosille 2018 ja 2019.

Valtuustokokouksessa perustettiin talous- ja hallintojohtajan virka, joka tulee haettavaksi Aleksi Heikkilän viransijaisuuden ajaksi. Lisäksi valtuusto hyväksyi tämän vuoden talousarviomuutoksen, entisen vanhainkodin myymisen 125 000 eurolla, päätti ostaa raakamaata Monnista sekä Ryttylästä Puujoen rannalta. (HäSa)