Kanta-Häme

Hausjärvi pitää kiinni itsenäisyydestä

Valtiovarainministeriölle muovattu lausunto kuntarakenneuudistuksesta sai Hausjärven valtuustolta lisäyksen, jossa kunta korostaa haluaan pysyä itsenäisenä, yhteistyötä tekevänä kuntana.

Esko Ihalainen (kesk.) esitti itsenäisyyttä korostavaa lisäystä, josta jouduttiin äänestämään, kun Päivi Pottonen (sd.) asettui kannattamaan kunnanhallituksen esitystä. Itsenäisyyslauseke lisättiin lausuntoon äänin 27-7.

Muuta keskustelua lausunto ei herättänyt. Puheet oli pidetty päivän pituisessa erillisessä seminaarissa.

Hausjärvi haluaa pysyä itsenäisenä, tehdä yhteistyötä naapurien kanssa siten, että sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään kuntayhtymän avulla.

Hausjärvi toteaa, ettei lakiin kuntarakenneuudistuksesta pitäisi sisällyttää kuntien selvitysvelvollisuutta. Selvitysvelvollisuus aiheuttaa näennäisselvitysten laatimista kunnissa, jotka suhtautuvat kielteisesti selvitykseen.

Kunta korostaa, että jos valtio avustaa kuntaliitoksiin lähteviä kuntia, yhdistymisavustuksia ei rahoiteta kaikkien kuntien valtionosuuksia leikkaamalla vaan muulla valtion rahoituksella.

Edustajavalinta äänestytti

Valtuustoistunnoissa jo vuosia vallinnut sopuisuus särkyi, kun valtuusto valitsi kunnan edustajia kuntayhtymien ja osakeyhtiöiden hallituksiin.

Etukäteen jaetut paikat täytettiin muuten sovitusti, mutta Hyrian hallituksen jäsenen nimeämisestä jouduttiin suorittamaan suljettu lippuäänestys eli henkilövaali.

Perussuomalaisten Timo Ratilainen ei hyväksynyt demarien Pentti Kalaa, vaan esitti tilalle myös ryttyläläistä Erkki Gråstenia. Gråsten on kasvatustieteiden maisteri, joka opettaa Hyriassa, mutta on siirtymässä eläkkeelle.

Kunnanjohtaja Päivi Terävä ja valtuuston puheenjohtaja Kari Masalin (sd.) muistuttivat, että edessä voi olla ongelmia, jos työntekijä istuu työnantajaosakeyhtiön hallituksessa.

Erkki Gråsten sai äänestyksessä 20 ääntä ja Hyrian hallituksessa jo kaksi kautta istunut Pentti Kala 14.

Pyörätie valmisteluun

Oitin Savelantien varteen odotettu kevyen liikenteen väylä palaa teknisen toimiston käsittelyyn. Valtuusto ei hyväksynyt esitystä, jossa olisi todettu lähes miljoonan euron hankkeen olevan nyt liian kallis toteutettavaksi kunnan omin varoin.

Oitinharjun uudelle asuinalueelle joudutaan kulkemaan pimeää maantietä pitkin. Päivi Pottonen (sd.) ja (kesk.) peräänkuuluttivat ideoita, joilla turvallisuutta voidaan lisätä pikkurahalla.

– Varoitusmerkkejä, vilkkuvaloja ja koululaisille koulukyytejä, evästi Päivi Pottonen kunnan teknistä tointa. (HäSa)