Kanta-Häme

Hautajaisissa ollaan elämän ytimessä

Parinkymmenen vuoden ajan seurakuntalaisia kastanut, vihkinyt ja siunannut Kaiju Himanen otti keväällä rohkean askelen ja perusti Hämeenlinnaan oman yrityksen, Hautauspalvelu Engelin. Muutos merkitsi Janakkalan seurakuntapastorin viran jättämistä ja siirtymistä nuoriso- ja varhaisnuorisotyöstä työskentelemään kuoleman ja surutyön pariin.

– Hautajaisissa ollaan elämän ytimessä, niiden asioiden parissa, jotka askarruttavat ihmistä. Kuolemasta vaietaan, vaikka yhteiskunnassa käsitellään kaikkia muita elämän alueita hyvin avoimesti. Kun kuolema sitten tulee vastaan, surun ja hädän keskellä ei tiedetä edes vainajan omia toiveita.

Kaiju Himanen haluaa hälventää kuolemaan liittyvää hiljaisuutta ja kannustaa ihmisiä pohtimaan ääneen niin omaa kuin läheisten kuolemaa. Pappi on nähnyt työssään, kuinka paljon helpompaa on käsitellä läheisestä luopumista, jos arkisista perusasioista on huolehdittu etukäteen.

Viimeinen tahto paperille

Suunnitellessaan hautauspalvelunsa toimintaa hän laati asiakkaita varten kaavakkeen, jonka avulla käytännön asiat on helppo suunnitella. Viimeinen tahto on paperi, jossa kirjataan vainajan toiveet hautapaikasta hautajaisjärjestelyistä, mutta kerrotaan myös käytännön asiat.

– Asiat on helppo järjestää, jos tiedetään perilliset, pankkiasiat, papereiden säilytyspaikat ja esimerkiksi toiveet lemmikkieläinten kohtalosta. Jollei omaisten kanssa osaa puhua kuolemaan liittyvistä asioista, ne voi kuitenkin kirjata paperille.

Kuolema on aina yllättävä eikä koskaan tapahdu suunnitellusti. Kun läheinen kuolee, ikävöimään jäävät painiskelevat hämmennyksen ja syyllisyyden tunteiden keskellä. Juuri siinä hetkessä Kaiju Himanen haluaa olla surevien tukena.

Kaiju Himanen kertoo, että ihmiset surevat omaa riittämättömyyttään. He tuntevat syyllisyyttä, etteivät olleet läheisen vieressä juuri kuoleman hetkellä. He surevat, etteivät kiirehtineet riittävästi tai että olivat juuri tuolloin syömässä, vessassa.. Kuolema yllättää aina. Se ei mene, kuten suunnitellaan.

– Surevaa lohduttaa ajatella, että jos hän olisi tiennyt hetken, jolloin kuolema tulee, hän olisi varmasti ollut paikalla. Hetkeä ei kerrota ennalta meille kenellekään.

Monelle varsinkin nuoren ihmisen kuolema tuntuu suurelta vääryydeltä. Myös pappi on usein miettinyt ja hakenut tarkoitusta. Miten Jumala voi olla hyvä, kun sallii maailmassa kärsimystä?

– Olen lakannut etsimästä kärsimyksen tarkoitusta, kosken ole löytänyt sitä. Suostun olemaan lapsi, jonka ei tarvitse tietää kaikkea, vaan jolle riittää, että luottaa Isään.

Sururyhmistä tukea

Papin työssään Kaiju Himanen on huomannut, kuinka suurta helpotusta vertaistuki tuo ihmisille erilaisissa elämän kriiseissä. Niinpä hän haluaa yhdistää surutyön myös hautauspalvelunsa toimintaan kokoamalla tarpeen mukaan surutyöryhmiä.

– Seurakunnilla on sururyhmiä leskille ja itsemurhan tehneiden omaisille, mutta esimerkiksi nuorille leskille ja kirkkoon kuulumattomille voisi olla omat vertaistukiryhmät. On helpottavaa huomata, että maailmassa on muitakin samojen tunteiden kanssa eläviä.

Vaikka Kaiju Himanen on pappi, hän palvelee ihmisiä tasaveroisina. Hautauspalvelu ei erottele kirkkoon kuuluvia ja kuulumattomia.

– Minä en käännytä enkä tuputa uskontoa. Aikuiset ihmiset saavat itse päättää omasta vakaumuksestaan.

Sururyhmien lisäksi hän tarjoaa kahdenkeskistä keskusteluapua.

Surun lapsi

Ajatus yrittäjyydestä on kytenyt Kaiju Himasen mielessä jo pitkään, mutta vain puolileikillään hän on sanonut hautaustoimen olevan ominta alaansa.

– Kuolema on minulle läheinen ja tärkeä asia. Ehkä olen surun lapsi, sillä elin äidin mukana äidin kaikki tunteet kohdussa, kun isäni kuoli kahdeksan kuukautta ennen syntymääni.

Hän on edelleen pappi, muttei enää suorita kirkollisia toimituksia.

– Saan toki kastaa, vihkiä ja siunata, mutta ilman palkkaa. Voin myös toimia seurakunnan pyynnöstä sijaisena tarvittaessa. En aio kuitenkaan kytkeä pappeuttani mitenkään yritykseni toimintaan. Tänne ei siis voi tulla tilaamaan kokonaisuutta, joka sisältäisi siunauksen. Sen hoitaa seurakunta.

Parikymmentä vuotta sitten papiksi valmistunut Kaiju Himanen tunnetaan niin Forssan seudulla, Akaan Toijalassa kuin Hämeenlinnassa ja Janakkalassa, joissa hän on työskennellyt vuosien varrella niin seurakunnissa kuin opettajana.

Alkuvuonna Kouhian hautaustoimisto lopetti Hämeenlinnan toimipisteensä ja monen vaiheen jälkeen Kaiju Himanen perusti samaan liiketilaan oman yrityksensä.

– Yrittäjyys markkinointeineen on minulle vieras kenttä, mutta nautin tästä! (HäSa)

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic