fbpx
Kanta-Häme

Hautapaikkaa ei voi enää varata etukäteen

 

Hämeenlinnan alueella on yhdeksän seurakuntayhtymän hoitamaa hautausmaata. Kaikille on saatavissa hautapaikkoja, mutta Ahvenisto on pikku hiljaa täyttymässä.
 
– Ahveniston osalta tilanne on sellainen, että sinne arkkuhautauksen saa vain sellainen vainaja, joka on asunut kaupungissa useampia vuosikymmeniä tai jolla on sukulaisia haudattuna Ahvenistolle, seurakuntayhtymän hautausmaiden työnjohtaja Risto Heikkonen kertoo.
 
– Uurnapaikkoja löytyy kuitenkin edelleen. Kantakaupungissa tilaa on Vuorentakana ja myös Vanajassa, jonka hautausmaa-aluetta tullaan jossakin vaiheessa laajentamaan.
 
– Rengon vanhalla hautausmaalla on pelkästään arkkuhautaosastoja ja sinne haudataan oikeastaan enää vain sukuhautoihin.
 
Hautapaikkaa ei enää nykyään saa varata etukäteen.
 
– Tästä käytännöstä on luovuttu. Hautapaikan saa vain vainajalle, Heikkonen sanoo.
 
– Viime talvena tuli esimerkiksi eteen sellainen tilanne, että hautapaikka oli varattu 1960-luvulla ja vasta nyt sitten tuli ensimmäinen vainaja. Vastaavia tapauksia on jonkin verran.

Polttohautaus yhä yleisempää

Yhteen arkkuhautapaikkaan voidaan laittaa kaksi vainajaa päällekkäin. Ensimmäinen haudataan 2,1 metrin syvyyteen ja toinen 1,5 metrin syvyyteen. Hautapaikka voidaan täyttää kokonaan uudelleen, kun edellisen vainajan laskemisesta on kulunut 25 vuotta.
 
Polttohautaus, uurnahautapaikat ja muistolehdot ovat vahvasti lisääntyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana.
 
– Ihan mutu-tuntumalla sanoisin, että Hämeenlinnan kantakaupungin alueella noin 70 prosenttia vainajista polttohaudataan, Heikkonen arvelee.
 
– Yhä suosituimpia ovat nykyään myös muistolehdot, joihin tuhka kätketään ilman uurnaa. Monesti tällainen tilanne on ollut vainajan oma tahto, eivätkä kaikki halua edes muistomerkkiin kiinnitettävää laattaa.
 
Muistolehtoja on kaikilla Hämeenlinnan hautausmailla Renkoa lukuun ottamatta. Kaikilla kantakaupungin hautausmailla on myös uurnalehto ja Vuorentakana on rakenteilla muistouurnalehto. Uurnalehtojen haudat ovat erillisiä hautapaikkoja, joille voi pysyttää muistomerkin kuten arkkuhautauspaikoillekin. 
 
– Arkkupaikoille voidaan myös haudata uurnia. Yhteen arkkuhautaan mahtuu 20 uurnaa tai vähän ylikin.
 
– Uurnahautapaikkaan mahtuu yhdeksän uurnaa.
 
Vuorentakana on myös Hämeenlinnan ortodoksiseurakunnan hauta-alue, islaminuskoisten hautaosasto ja tunnukseton hauta-alue. Hautausmaan krematorio palvelee koko seurakuntayhtymän aluetta.
 

Menot