Kanta-Häme

Hautausmailla muistettava säännöt joulunakin

Ahveniston hautausmaalla autolla kävijöiden on syytä erityiseen varovaisuuteen tieliittymän kohdalla. Sairaalalle johtavan kevyenliikenteenväylän varteen voi jättää auton ja poistua keskussairaalan liittymän kautta.

– Käyntiin kannattaa varata aikaa ja malttia, sanoo Hämeenlinnan seurakuntayhtymän hautauspäällikkö Kari Laiho.

Vanajan hautausmaalla voi joulun pyhinä ja muulloinkin kirkollisina pyhinä jättää autonsa huoltoalueelle. Huoltoalue sijaitsee Kirkkoraitin varrella, ja siellä on tilaa kymmenille autoille. Hautausmaantiellä on pysäköinti kielletty.

Muistolehdossa omat tapansa

Vuorentaan hautausmaan iso paikoitusalue riittää hautausmaalla kävijöille. Lisäksi on pieni pysäköintialue lähellä Tuokkolan aluetta.

– On muistettava, että Vuorentaan muistolehtoon tuotavat kynttilät asetetaan muistokiven eteen ja sen kahta puolen aivan kappeliin johtavan käytävän reunaan, Laiho muistuttaa.

Hauhon, Kalvolan, Lammin, Rengon ja Tuuloksen hautausmailla on joulunaika aikaisempien vuosien mukaista.

Varovaisuutta tulen kanssa

Hautausmaiden muistolehdoissa ei saa käyttää kynttilälyhtyjä rajoitetun tilan takia.

– Kaiken kaikkiaan pyydän varovaisuutta tulen kanssa. Kynttilää voi polttaa etukäteen hieman, jolloin se on helpompi sytyttää ulkona. Alusta kannattaa tasata, ja mielellään vaikka poistaa mahdollinen lumi kynttilän alta, ettei se kohta kaadu.

– Kynttilöiden väliin on syytä jättää pieni ilmarako, jotta ne eivät sulaisi yhteen. Ulkoroihua ei saa jättää palamaan yksin, sillä roihu saattaa sytyttää esimerkiksi kanervat ja havutuksen palamaan. En myöskään suosittele laittamaan kynttilää aivan kiveen kiinni tai kiven päälle, koska kynttilä saattaa savuttaa tai valuttaa sulaa steariinia tai parafiinia ja näin liata kauniin muistomerkin, Laiho toteaa.

Palaneet ja hyvin sammutetut kynttilät laitetaan Molok-astioihin. Metallikannet ynnä muut metalliosat irrotetaan ja laitetaan metallikeräyssäiliöihin ja lasijäte lasisäiliöihin. Paperit, muovit ja muut jätteet laitetaan Molok-säiliöihin. Jätesäiliöissä on myös opasteet.

– Hyvin tehty lajittelu auttaa hautausmaiden työntekijöitä ja parantaa ympäristöä, hautauspäällikkö Kari Laiho sanoo. (HäSa)