Kanta-Häme

He nostavat Iittalan musiikkikartalle

– Muistan katsoneeni peltomaisemaa ja ajatelleeni, kuinka tänne on ihana tulla ja täällä on ihana olla, kertoo sopraano Riitta Muikku-Piirainen.

– Sitten istuimme kahvilla Lasimäellä ja puhuimme, kuinka tähän miljööseen olisi muidenkin mukava tulla. Siitä se lähti.

 

Kahvitteluseurana Muikku-Piiraisella oli pianotaitelija Tuomas Nikkanen ja suunnitteluyrittäjä Pihla Rostedt, ja syntynyt idea Iittalan omista musiikkijuhlista konkretisoituu ensimmäisen kerran kesäkuun alkupuolella.

Ohjelma koostuu kuudesta konserttista.

– Repäistiin saman tien isomman luokan tapahtuma, hykertelee Rostedt.

 

Muikku-Piirainen ja Nikkanen ovat vetäneet laulu- ja soittokursseja Iittalassa jo vuodesta 2013 eikä kolmikko halunnut luopua tästä perinteestä vaan lomittivat opetuksen samoille päiville. Tarjontaan kuuluu myös Jarkko Ruohotien kitaransoiton intensiivikurssi sekä Sampsa Ertamon sävellyskurssi, joka on ihka ensimmäisen laatuaan.

– Ajattelin aikaisemmin, ettei opettaminen ole minun homma, mutta olen huomannut, että opettajanakin saa olla tarpeeksi luova.

Ertamo aikoo riisua säveltämisestä mystiikan. Ennen hämeenlinnalaisten modernistien konserttia hän pitää luennon, jossa hän säveltää lyhyen kappaleen alusta loppuun.

– Väännän prosessin ihan rautalangasta, ja sitten se kappale esitetään konsertin alussa, lupaa Ertamo.

 

Rostedt itse on laulukärpäsen purema iittalalainen, joka kävi asumassa parisenkymmentä vuotta muualla, mutta palasi kotikonnuille muutama vuosi sitten. Hän luonnehtii uuden musiikkifestivaalin tarjontaa nimekkääksi, nuoreksi ja paikalliseksi.

– Uuden polven musiikkia, jonka ei tarvitse olla niin vakavamielistä, vaan mieluummin freesinoloista.

Ikähaitarin yläpäätä festivaaliohjelmassa edustaa basso Jaakko Ryhänen, jota säestää Kalvolan kirkossa Seppo Hovi. Hämeessä harvemmin kuultuja nuoremman polven muusikkoja ovat mm. Meta4:stä tunnettu viulisti Minna Pensola ja lukuisten sinfoniaorkestereiden solistina soittanut pianisti Martin Malmgren.

– Soitan pääasiassa pohjoismaalaista musiikkia, Carl Nielseniä ja Sibeliusta, mutta myös vähemmän tunnettuja säveltäjiä, kuten Helvi Leiviskää, kertoo Malmgren.

 

Klassisen musiikin tarjonnan väheneminen on ollut Hämeenlinnassa pitkään kestopuheenaihe, ja nyt Iittalan musiikkijuhlien järjestäjät haastavat yleisön. Kalvolan kirkko vetää 400 ihmistä ja Iittalan koulukeskuksen sali 120.

– Tässä on just sitä mitä Hämeenlinnan kaupunkikin on peräänkuuluttanut. Aletaan rohkeasti ilman apurahoja tehdä ja viesti on se, että nyt kaikki näitä konsertteja kokemaan, sanoo Iittalan yhtenäiskoulun rehtori Anne Laatikainen.

 

Konserttien ja kurssien lisäksi tuoreen Iittalan kesä ry:n ydinryhmä toivottaa kaikki mukaan itse yhdistystoimintaan. Festivaalista on tarkoitus tehdä jokavuotinen ja toimintaa voidaan levittää muualle seutukunnalle ja myös eri vuodenajoille.

– Yhdistyksessä saa musiikkielämästä sellaisia kokemuksia, joita ei saa muuten mistään, tietää Rostedt. HÄSA