Kanta-Häme

He tekevät lapsille juhlat -Hippalot täyttää 40 vuotta

Ensi kesänä lasten taidefestivaali Hippalot järjestetään Hämeenlinnassa 40. kerran. Tasavuosien kunniaksi tapahtuman teemana on juhlat.

– Syntymäpäivät ja jouluthan ovat lasten vuodenkierron kohokohtia. Tehdään nyt sitten festivaalista eräänlaiset synttärit, isot lastenjuhlat, vastaava tuottaja Riikka-Leena Puistola sanoo.

Koko ohjelmaa ei vielä tässä vaiheessa julkisteta, mutta sen verran tiedetään, että festivaalikahvilan nimi on tänä vuonna PomPom. Nimi tulee suurista, huiskumaisista koristepalloista, joilla kahvila koristellaan.

Työkokeilussa oleva muotoilija Noora Rosenberg on suunnitellut kahvilan visuaalisen ilmeen, ja nyt lastenkulttuurikeskus Arxin taidekasvattajat askartelevat talkoilla pom pom -palloja ja muuta juhlarekvisiittaa.

 

Festivaalin pääesiintyjäksi on kutsuttu ruotsalainen tanssi- ja nykysirkusryhmä Claire Parsons Company. Teatterin päänäyttämöllä 6.8. nähtävä esitys on nimeltään And Then (Ja sitten). 

Esityksessä neljä hahmoa yrittää kertoa tarinan omalla tavallaan, mutta tulee koko ajan keskeytetyksi. Tarvitaan taikuutta, huumoria ja yleisönkin apua, jotta tarina saadaan valmiiksi.

– Esitys on sanaton. Mutta aiemmin kun ryhmä vieraili Suomessa, ne muutamat kohdat joissa otetaan kontaktia yleisöön, oli opeteltu suomeksi, Puistola kertoo.

Lastendiskoon ja juhliin johdattaa myös kesän iltakonsertti, joka pidetään perinteiseen tapaan Vanaja-salissa. Tällä kertaa ei tarvitse istua penkeissä, jos ei tahdo. DJ Kikattava Kakkiainen ja MC Citykani panevat festivaaliyleisön tanssimaan Kikattavan Kakkiaisen diskossa.

– Se istuu synttäri- ja juhlateemaan ja sopii kaikenikäisille lapsille, Puistola perustelee.

Kikattava Kakkiainen on eskari- ja ala-asteikäsille suunnattu animaatiosarja, josta on ilmestynyt lisäksi pelejä, kirjoja ja viime vuoden lopussa myös levy. Se palkittiin vuoden lastenlevyn Emma-palkinnolla. Kikattava Kakkiainen on suurin Suomessa tuotettu animaatiosarja, ja se on käännetty 13 eri kielelle.

Pääkonsertin ja sirkusesityksen lipunmyynti on alkanut. Muu festivaaliohjelma julkistetaan toukokuussa.

 

Suomen vanhinta lasten taidefestivaalia valmistelee Arxissa seitsemänhenkinen työryhmä: kolme kulttuurituottajaa ja neljä taidekasvattajaa. Lisäksi mukana on festivaalien aikana tekninen tuottaja sekä kesätyöntekijöitä.

Tällainen on joukko, joka tekee Hippaloiden 40-vuotisjuhlafestivaalin:

Kulttuurituottaja Annastiina Papinaho
Olen ollut kolme kertaa Hippo-lavan (ulkoilmalavan) vastaavana. Houstaan esiintyjiä ja vastaan lavan musiikkiohjelmasta. 
Ensimmäisellä kerralla oli kuuma ilma. Mieleen jäi iloinen esiintyjäryhmä, Mutaveijarit hauskoine pukuineen. Toisena vuonna taas oli kauhea vesisade. Hämeenlinnassa oli kuitenkin samaan aikaan kansainvälinen positiivarifestivaali, ja heillä oli iloista ohjelmaa, kerran papukaijakin lavalla.

 

Työharjoittelija, muotoilija Noora Rosenberg
En ole aiemmin työskennellyt Hippaloissa.  Olen vain tämän kevään työkokeilussa Arxissa. Suunnittelen festivaalikahvion sisustuksen. Sinne tulee esimerkiksi noita pom pom -palloja ja Yksisarvinen.
Edellisen kerran olen käynyt Hippaloissa lapsena. Muistan erityisesti askartelut. Oli hienoa, kun pääsi itse tekemään kaikenlaista.
 

 

Taidekasvattaja Laura Kauppinen
Olen Arxissa aika tuore, en ole ollut aiemmin töissä Hippaloissa. Nyt toimin työpajaohjaajana.  Suunnittelen ja ohjaan juhla-aiheisen työpajan, jossa teemme juhla-asusteita ja muuta tunnelmaan sopivaa Lasipihalla.
Ikimuistoisinta tai ainakin lasteni mielestä ihaninta oli, kun viime vuoden festivaaleilla oli iso hiekkakasa pihalla. 

Mediakasvattaja Viljami Tabell
Olen festivaaleilla hip-duunareitten esimies. Se tarkoittaa, että autan ja pomotan kesätyöntekijöitämme.
Parasta Hippaloilla ovat ulkoilmakonsertit Hippo-lavalla. Siellä on hyvä fiilis, jos vain ilma on hyvä.

Taidekasvattaja Auni Tuovinen
Olen työpajaohjaajana ja suunnittelen Hippaloiden näyttelyä. Työpajassa on tarkoitus käyttää luonnonmateriaaleja. Idea on oikeastaan 20 vuoden takaa, jolloin tapahtumassa oli vastaavanlainen luonnosta ammentava työpaja.
Ikimuistoisin Hippalomuisto on Hippolavalta, jossa olin kaksi kertaa juontajana. Teimme Mökö- ja Sökö-hahmoina pakkolaskun raketilla avaruudesta suoraan esiintymislavalle. Minä olin Mökö.

Lastenkulttuurikoordinaattori Ann-Marie Fagerström
Työpajakokonaisuuden rakentaminen on ollut vuosikausia vastuullani. Festivaalien aikana myös ohjaan pajoja. 
Sykähdyttävin muistoni on 1990-luvun lopulta. Noihin aikoihin festivaaleilla oli paljon esiintyjiä Venäjältä ja Tsekistä. Erään tällaisen vierailijaryhmän esitys päättyi siihen, että he rakensivat lavalla pienen lumiukon mukanaan tuomasta lumesta. Se oli vaikuttava hetki helteisenä kesäpäivänä.

Kulttuurituottaja Riikka-Leena Puistola
Olen Hippaloiden vastaava tuottaja. Se tarkoittaa, että huolehdin esimerkiksi ohjelmistosuunnittelusta, budjetoinnista, markkinoinnista ja tiedotuksesta.
Olen ollut kymmenisen vuotta mukana eri tehtävissä. Ikimuistoisimpana pidän vuoden 2012 pääesitystä, espanjalaisen La Baldufa -teatteriryhmän vierailua Vanaja-salissa. Varjoteatteria ja heijastuksia hyödyntävä esitys oli hauska ja toimi siellä hyvin. Vierailuesityksen tuominen uuteen tilaan ei ole aina ongelmatonta. HÄSA

 

Hippalot järjestetään Hämeenlinnan Verkatehtaalla 3.-6.8.2017.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic