Kanta-Häme

Heavy Metallia ja pikatreffejä

Hämeen linnan näyttelysaleissa on viime viikkoina tehty muutoksia paljon enemmän kuin tavanomaisen näyttelyn vaihtumisen yhteydessä.

Vanha perusnäyttely sekä noin 30 vuotta paikoillaan seisseet vitriinit saavat väistyä huhtikuun 22. päivä avautuvan suuren Heavy Metal -haarniskanäyttelyn tieltä.

Maailman suurimmasta ase- ja haarniskakokoelmasta Itävallan Grazista saapuva näyttely leviää kaikkiin viiteen näyttelysaliin.

– Näyttelyyn tulee noin 70 esinettä 1500–1700-luvuilta. Joukossa on kokonaisia ja puolihaarniskoita. Erikoisuutena on aikakautensa ”panssarivaunu”, kokonaisuutena säilynyt hevoshaarniska, joita on ihan muutamia maailmassa, kertoo Museoviraston intendentti Jouni Marjamäki.

Esille tulevat puolihaarniskat liittyvät Suomen historiaan, sillä samankaltaisia käyttivät hakkapeliitat 30-vuotisessa sodassa 1600-luvulla. Haarniskat kantavat taistelujen jälkiä ja ovat metallikäsityön taidonnäytteitä.

– Näyttelyä mietittiin myös Helsinkiin, mutta Hämeen linna on täydellinen ympäristö esineistölle, Marjamäki kehuu.

Museovirasto pyrkii Marjamäen mukaan piristämään Hämeen linnan väsähtänyttäkin mielikuvaa ja markkinointia.

– Tarkoituksemme on nostaa linnan ilmettä ja brändiä, ja ehkä aloittaa kansainvälisten näyttelyiden sarja.

Hämeen linnassa vieraili viime vuonna 80 000 asiakasta. Vuoden 2016 tavoitteena on nostaa asiakasmäärä peräti 130 000 kävijään.

Jatkosuunnitelmia lokakuussa päättyvän haarniskanäyttelyn jälkeen ei vielä ole, mutta kevään ja kesän aikana linnassa tapahtuu.

Heavy Metal -näyttelyn aikaan linnassa on turnajaiset ja syyskuussa buhurt-harrastajat mäiskivät jälleen toisiaan linnan alueella keskiaikaisiin sotisopiin pukeutuneina ja miekoin varustautuneina.

Toukokuussa on luvassa hieman jotain muuta: Peitset tanassa -rakkausilta.

– Stand up -koomikkoja, tanssia ja speed datingia (pikatreffejä), Marjamäki suunnittelee.

Osana museotoiminnan piristämistä Museovirasto aloittaa ennakkolippujen myynnin. HÄSA

Menot