Kanta-Häme

Hehkulamppudirektiivi säästänyt sähköä

Euroopan komission Suomen edustuston Europa-verkkojulkaisu hehkuttaa Eco-design-direktiivin eli kansan suussa hehkulamppudirektiivin säästäneen sähköä, vaikka samaan aikaan valaistuksen määrä jatkaa koko ajan kasvuaan.

– Sähköä on käytetty valaistukseen vähemmän energiansäästölamppuihin siirtymisen jälkeen, vakuuttaa Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Samaan aikaan valaistuksen määrä on jatkanut kasvuaan, ja sen ennustetaan kasvavan nykymenolla 23 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Suur-Uskin mukaan näkemykset hehkulamppudirektiivin positiivisista vaikutuksista perustuvat tutkittuun tietoon.

– Taustalla on Kotitalouksien sähkönkäyttötutkimus, joka tehtiin ensimmäisen kerran vuonna 2006 ja päivitettiin viime vuonna. Kulutustiedot ovat vuodelta 2011.

Oliko kyseessä puhdas kyselytutkimus?

– Se on kyselytutkimus, mutta mukana on myös otos mittarilukemia. Tulokset ovat laskennallisia, mutta tilastollisesti päteviä, Suur-Uski sanoo.

Tavoitteena puolittaa

Joku saattaa ajatella, että kotitalouksien valaistus näyttelee kovin pientä osaa kaikesta energiankulutuksesta.

– Valaistuksen osuus on noin 20 prosenttia kotitalouden sähkönkäytöstä. Ensimmäisillä toimenpiteillä siitä on säästetty 5–10 prosenttia, Päivi Suur-Uski kertoo.

Direktiivin tavoitteena on puolittaa valaistukseen käytetyn sähkön määrä.

– Aikajänne sen tavoitteen toteutumiseen on kymmenisen vuotta.

Led-valot korvaavat vuosikymmenen aikana energiansäästölamput. Ledien ominaisuudet kehittyvät huimaa vauhtia, vaikka toistaiseksi niiden käyttöönottoa rajoittaa hinta. Kotitalouskäytössä 50 euron led-lamppu voi toisaalta kestää jopa 25 vuotta. Ledien etu on myös hyvät ohjaussäätöominaisuudet, jonka kautta erityisesti ulkovalaistusta voidaan säätää tarpeen mukaan.

Hehkulamput ovat joka tapauksessa läsnä vielä pitkään, vaikka niitä ei saakaan maahantuoda tai markkinoida kaupallisessa mielessä.

– Uskon, että hehkulamppuja on saatavilla vielä kymmeniä vuosia. Niitähän voi tuoda vaikka matkoilta.

Onko olemassa todella näyttöä siitä, että ihmiset kuljettavat hehkulamppuja matkalaukuissaan EU:n ulkopuolelta Suomeen?

– No ei varsinaisesti, mutta tutkimuksissa on kysytty, paljonko ihmisillä on varastoissa hehkulappuja ja 10 prosenttia ilmoittaa, että huomattavia määriä, Suur-Uski kertoo. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic