Kanta-Häme

Hei, Hattula voisi olla kaupunkikin!

Keskustelu polveili keskiviikkoiltana Hattulan valtuuston kokouksessa. Puhuttiin jopa siitä, että Hattulan kunta voisi olla kaupunki.

Kaupunkikeskustelu sai alkunsa, kun Heimo Miettinen (kd.) huomasi kokoustekstissä virheen eli maininnan Hattulan kaupungista.

Tästähän valtuutetut innostuivat. Seppo Söderlund (ps.) sanoi, että ehkä Hattulan pitäisi harkita kaupungiksi julistautumista.

Kokouksen loppupuolella useampikin valtuutettu ilmaisi olevansa samaa mieltä.

– Tehdään tästä kaupunki, ennen kuin joku kaupunki nielee meidät, Matti Kortesaari (kesk.) ehdotti.

Ritva Viitala (kesk.) sanoi, että Hattulan olisi pitänyt julistautua kaupungiksi jo vuosituhannen alussa.

Eniten puhuttiin kuitenkin kunnan taloudesta, koska listalla oli tämän vuoden talousarvion toteutumisvertailu kahdeksan ensimmäisen kuukauden ajalta. Valtuutetut olivat huolissaan siitä, ettei talousarvio ole aivan pitänyt.

– Henkilöstömenot ovat kasvaneet, ja siitä pitää ottaa opiksi. Lisäksi väestönkasvu ei ole koko maakunnassa kehittynyt tavoitteiden mukaisesti, kunnanjohtaja Lauri Inna sanoi.

Inna kertoi myös, että sekä perusturvassa että sivistystoimessa on otettu säästöohjelma käyttöön, ja loppuvuodeksi odotetaankin talouden kääntymistä parempaan suuntaan.

Seppo Söderlund huomautti, että ennen sote-muutoksia kunnassa pitää suhtautua varovaisesti kaikenlaisiin virkamuutoksiin. Matti Puotila (kok.) oli samaa mieltä.

– Jokaista virkaa pitää tarkastella kriittisesti. Nyt pitää tehdä määräaikaisia, ei pysyviä virkaratkaisuja, Puotila korosti.

Matti Kortesaari kiinnitti huomiota siihen, että palvelujen ostot ovat kasvaneet viimevuotisesta 900 000 eurolla. Kunnanjohtaja selvitti, että kyse on puoliksi sosiaalipalveluista ja puoliksi ICT-palveluista.

Inna sanoi myös, että ICT-rahoja on käytetty siihen, että kunnassa ja erityisesti kouluissa on otettu merkittävä digiloikka.

– Uskon ja toivon, että siihen tullaan olemaan tyytyväisiä.

Mari Monto (vihr.) ilmaisi pelkonsa kyläkoulujen ja erityisesti Lepaan koulun puolesta.

– Lepaata koskeva selvitys jäi kevätkaudella kesken. Onko seuraava esitys, että pienet koulut pannaan kiinni?

Miia Antin (kok.) huomautti, että Hattula on panostanut todella merkittävästi koulupuolelle ja että uusi koulu on moderneimpia koko maassa.

– Kaikki kunnan oppilaat pääsevät nauttimaan digiloikasta. Olemme ensimmäisiä kuntia, joka mahdollistaa tämän.

Valtuusto päätti Yllityn teollisuustonttien hinnoista esityksen mukaan, vaikkakin äänestyksen jälkeen. Niin ikään päätettiin Janakkalan-Hattulan terveydenhuoltoalueen lakkauttamisesta. Janakkalan valtuusto teki vastaavan päätöksen maanantaina.

Jääkiekosta ja nuorten harrastuksista tehtiin valtuustoaloitteet. Pentti Pietilä (kesk.) esitti suunnittelurahaa tekojääradalle ensi vuodeksi, koska ”kuuluisimmat hattulalaiset ovat jääkiekkoilijoita”.

Kokoomuksen valtuustoaloitteessa esitetään, että kunta takaisi jokaiselle nuorelle vähintään yhden harrastuksen. HäSa

 

 

 

 

 

 

 

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic