Kanta-Häme

Hei! Sibeliuksellakin oli jalat!

”Kaikeksi on nyt Sibeliusta väännetty, viimeksi twistiin. Enää ei puutu kuin sibeliaaninen strippari ja Sibben julistus homoksi Marskin malliin.” (HäSan mielipidepalsta 30.1.2015)

 

Jean Sibeliuksen juhlavuosi on täydessä kiidossa, ja yksi sun toinen tapahtuma on vyötetty kiinni säveltäjään. Mutta onko tässä vauhdissa tultu jo sokeiksi?

Konsertit nyt ymmärtää – kyse on sentään säveltäjämestarista.

Mutta miten Sibbe yhdistyy vaikkapa taannoiseen kuumailmapallotapahtumaan tai – hyvänen aika – kävelytapahtumaan?

Maaliskuussa Hämeenlinnassa tosiaan järjestettiin Sibelius In The Air -kuumailmapallotapahtuma. Tarkoituksena oli soittaa Sibeliuksen musiikkia taivaalla liitelevistä palloista.

Kuumailmapalloihin Sibeliuksella on yhteys, joskin kyllä kovin hauras. Sibeliuksen nimittäin tiedetään pienenä poikasena piirtäneen kuvan kuumailmapallosta ja ehkä haikailleen lennolle.

Harmi vain, että tarina on monta kertaa kuultu. Ja hyödynnettykin tätä aasinsiltaa jo on.

 

Sibelius-kävely on osa Hämeenlinnan kaupunkimaratonia, jota myös on tänä vuonna nimitetty Sibelius-marathoniksi.

Sibelius-kävely viistää Sibelius-nähtävyyksiä, mutta juoksu on – juoksua.

Hetkinen… Eikö Sibeliuksen nimi tällä perusteella voida yhdistää mihin tahansa asiaan tai esineeseen?

Siten Sibelius-juoksut ja -kävelyt ymmärtää: säveltäjämestarilla oli kaksi jalkaa ja todistettavasti hän käytti jalkojaan kävelyyn. Ehkä jopa juoksuun, ken tietää.

Ja jos mennään vieläkin pidemmälle: Sibelius asui talossa. Jos Hämeenlinnassa nyt järjestettäisiin asuntomessut, olisivatko ne Sibelius-messut?

Totta kai olisivat! Niitä varten voitaisiin vaikka rakentaa samanlaisia kerrostaloja kuin se, jonka tieltä Sibeliuksen lapsuudenkoti Sibeliuksenpuiston reunasta purettiin.

 

On hauskaa ja reipasta, ettei Suomen tutuinta säveltäjää yritetä omia vain paikallisiin tarpeisiin. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokenttä halutaan nimetä Sibeliuksen mukaan.

Sibeliuksen nimissä järjestetään myös pyöräilytapahtuma Ainolasta Hämeenlinnaan. Tässä etapit ratkaissevat – Sibeliuksen omasta suhteesta polkupyörään ei taida kukaan tietää mitään.

Sitten on ruoka.

Jo viime vuoden syksyllä julkaistiin kaksi keittokirjaa, joista ensimmäinen perustui Sibeliuksen ruokahistoriaan. Hyvä.

Toinen sen sijaan kertoi Hämeen ruokakulttuurista. Silti kirja ratsasti näyttävästi Sibeliuksella – joka muutti alueelta pois kaksikymppisenä.

Mutta hei! Mies piti ruoasta!

 

Oma lukunsa ovat tuotteet. Viiksiä eri muodoissa, suklaasikareita… Kyllä kyllä. Mainiostihan säveltäjän niistä tunnistaa.

Onpa myynnissä nähty korujakin. Yhdessä on kuvattuna lintuhäkki. Tarina on se, että Sibeliuksen isän jäämistöstä kerrotaan sellaisenkin löytyneen…

Sibelius Centerissä on säveltäjän lapsuusmuistojen hengessä myyty myös raidallisia mattoja – pikku-Jannen kun tiedetään tapailleen säveliä räsymaton raidoista. Sellaisista monivärisistä.

Ainoa vain, että myytävät matot ovat olleet haaleita kaksivärisiä paksuin tasaraidoin. Matto kuin matto.

Oluet ja kuohuviinit on jo nimetty, ja syystä, mutta hei, vielä on polkuja kuljettavaksi. Sibelius oli esimerkiksi tunnettu rahanlainailija. Voisiko pikavippi siis jatkossa olla Sibelius-vippi? Sibvippi?

 

Puuttuu vielä sibeliaaninen kurkkulaulutriennaali. (HäSan mielipidepalsta 4.2.2015)

 

Onko tässä kaikessa kyse nimen ryöstöviljelystä vai puhtaasta kunnioituksesta? Riippuu varmasti siitä, keneltä asiaa kysyy.

On hienoa, että säveltäjän nimi näkyy. Parhaimmillaan tuntuu siltä, että kunnioitus on kollektiivista, mestarin perintö on yhteinen.

Toisaalta kun miestä käytetään kuin kumileimasinta, todellinen yhteys menettää merkityksensä. Nimestä tulee leima, joka lätkäistään minkä tahansa tapahtuman tai tuotteen kylkeen.

Tämä ei voi olla tarkoitus. Eihän?

Vuosi on vielä nuori. Jos tapahtumanjärjestäjiltä ja muilta ideanikkareilta jotain toivoisi, niin Sibeliuksen yhdistämistä rohkeuteen ja raikkauteen.

Pysykää Sibeliuksessa, mutta älkää palvoko patsasta. Riisukaa silkkihansikkaat älkääkä juuttuuko matonraitojen tapaisiin itsestäänselvyyksiin.

Viftaustapahtuma tai kurkkulaulutriennaali – jäämme odottamaan.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic