fbpx
Kanta-Häme

Heijastin heilumaan!

Lähes joka toinen suomalainen käyttää heijastinta. Osa jättää käyttämättä, jos heijastin ei ole riittävän kiva.
Kyselyn mukaan heijastimen valintaan vaikuttaa sen helppokäyttöisyys.

Illat pimenevät ja liikenteessä näkymisen tärkeys korostuu.

Liikenneturvan tekemien seurantojen mukaan 47 prosenttia eli lähes joka toinen suomalainen varustautuu heijastimin pimeään aikaan ulkona liikkuessaan.

Liikenneturvan kyselytutkimukseen vastanneista reilu kolmasosa (36 prosenttia) tunnustautuu heijastimen raskassarjalaisiksi ja kertoo käyttävänsä heijastinta aina pimeällä.

Yleensä heijastinta käyttää kolmasosa (35 prosenttia) ja joka kymmenes (yhdeksän prosenttia) vain, jos heijastin on vaatteessa valmiina.

Liikenneturvan selvityksen mukaan ilman heijastinta pimeässä kulkeva jalankulkija näkyy noin 50 metrin päästä silloin, kun autossa on lähivalot ja noin 150 metrin päästä silloin, kun autossa on kaukovalot.

Sen sijaan hyväkuntoisella heijastimella varustettu jalankulkija näkyy jopa noin 350 metrin päästä silloin, kun autossa on lähivalot ja 600–1000 metrin päästä, kun autossa on kaukovalot.

Liikenneturvan mukaan myös heijastinliivien näkyvyys oli ylivoimainen tavallisiin heijastimiin verrattuna.

Unohdus on suurin syy heijastimen käyttämättömyyteen, selviää liikenneturvan kyselytutkimuksesta.

Viidesosa kertoo, ettei liiku pimeän aikaan alueilla, joilla liikkuu myös autoja. Heijastimen käytön hankaluus tai haluttomuus sen kiinnittämiseen joihinkin vaatteisiin olivat myös käytön esteinä. Muutama ei ollut löytänyt itselleen sopivaa tai kivaa heijastinta.

– Yleensä varustautumiseen kiinnittää hieman enemmän huomiota, kun lähtee vaikkapa lenkille tai happihyppelylle. Silloin tulee herkemmin mietittyä myös heijastinasioita kuin aamulla töihin tai kouluun lähtiessään, jolloin keskittyminen on tulevassa päivässä, arvioi Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen.

Kun suomalainen lähtee valitsemaan heijastinta, on yleisin valintaperuste sen helppokäyttöisyys. Lähes kolmasosa (29 prosenttia) haluaa varmistua heijastimen tyyppihyväksynnästä ja neljäsosa kertoo suosivansa valmiina vaatteissa olevia heijastimia – tai heijastavia kohtia.

– Kun heijastavat yksityiskohdat on valmiiksi tikattu kiinni ulkovaatteeseen, ei hajamielisimmänkään heijastimen käyttäjän tarvitse kulkea naru sormessa.

Joka viides arvostaa heijastimen ulkonäköä. Valikoima laajenee vuosi vuodelta, joten heijastinhyllyistä löytynee jokaisen makuun sopiva.

Liikenneturvan tilaamaan kyselyn vastasi yhteensä 1530 henkilöä, joista autoilevia oli 1238.

Menot