Kanta-Häme Hämeenlinna

"Heillä on ollut niin ikävä toisiaan" – Hämeenlinnan hoivakotien pihoilla on järjestetty tunteikkaita jälleennäkemisiä

Hämeenlinnan hoivakodit ovat järjestäneet tapaamisia annettujen ohjeiden mukaisesti. Vierailut ovat lyhyitä, mutta tunteikkaita.
Attendon Villa Tavastian hoivakodissa Aili Humppi tapasi omaisiaan Aila Lamminheimoa (ojentaa kieloja) ja Arja Kymäläistä hoitaja Leena Myllysen avustamana. Tuliaiset kulkevat hoitajan välityksellä.

Hoivakotien asukkaiden ja omaisten tapaamiset ovat olleet liikuttavia ja niissä on paistanut erossa olleiden ikävä, kuvailee Hämeenlinnan hoivakotien henkilöstö.

Omaiset ovat voineet tavata hoivakodeissa asuvia läheisiään toukokuun puolesta välistä lähtien sosiaali- ja terveysministeriön (STM) antamia soveltamisohjeita noudattaen.

– En voi sanoin kuvailla, miten iloisia he ovat. Heillä on ollut niin ikävä toisiaan, varsinkin puolisoilla, Attendon Villa Tavastian johtaja Milja Lundahl kertoo liikuttuneena.

Hänestä on erittäin tärkeää, että tapaamiset hoivakodeissa ovat nyt mahdollisia.

– Silminnähden asukkaat kärsivät, kun he eivät nähneet omaisiaan. Tämä on ollut heille erittäin rankka aika.

Vierailuja on järjestetty noin kolme kertaa päivässä, viikonloppuna useammin. Osa omaisista on varannut tapaamisia etukäteen tietylle päivälle ja osa haluaisi käydä päivittäin. Siihen hoivakodilla ei Lundahlin mukaan ole kuitenkaan resursseja.

Vierailut sovitaan aina etukäteen

Hämeenlinnan Keinukamarissa on järjestetty kymmenisen tapaamista ja palveluyksikön esimies Paula Huovinen-Aallon mukaan lisää tapaamisia on jo sovittu.

– Vierailut sovitaan aina etukäteen hoitajien kanssa, joka vie asiakkaan ulos. Hymy huulilla siellä on oltu, myös omaisille on tärkeää, että he pääsevät käymään, Huovinen-Aalto kertoo.

Lammin vanhainkodissa tapaamisia järjestetään 10–15 kertaa viikossa vanhainkodin puutarhassa. STM:n ohjeiden mukaan tapaamisaika on rajattu 15 minuuttiin.

– Se on lyhyt aika ja menee äkkiä, mutta omaiset voivat sopia uusia tapaamisia seuraavalle viikolle, Lammin vanhainkodin ohjaaja Virpi Peippola sanoo.

Vanhukset ovat vierailuiden jälkeen selvästi hyväntuulisia ja iloisia, eikä liikutuksen hetkiltä ole vältytty.

Hoitaja huolehtii ohjeiden noudattamista

Läheisten on pidettävä koko vierailun ajan kahden metrin turvaväliä ja tapaamiseen saa osallistua korkeintaan kaksi omaista. Vierailijan tulee käyttää omaa suunenäsuojainta. Hoitaja huolehtii, että ohjeita noudatetaan.

– Asukkaan ja vierailijoiden tulee olla terveitä, mitään infektioon viittaavaa oiretta ei saa olla, Huovinen-Aalto muistuttaa.

Huovinen-Aalto ja Peippola kertovat, että omaiset ovat noudattaneet ohjeita hyvin.

Treffibussissa asiakas ja omainen voi tavata omassa rauhassa ilman suojavarusteita. Välissä on läpinäkyvä seinä ja mikrofonit takaavat hyvän kuuluvuuden. Laatukumppanien kuski Jani Väätäinen ja Esperin Lintumäen yksikön virikevastaava ja fysioterapeutti Rauni Saarinen tuovat Pirkko Tuovista tapaamiseen.

Rajoitukset suututtavat

Myös Villa Tavastialla valtaosa vierailusta on Lundahlin mukaan sujunut hienosti, mutta on ollut myös yksittäisiä tapauksia, jossa omaiset ovat vihastuneet rajoituksiin ja pitäneet niitä hoitajien keksiminä.

– Osa on ollut vihaisia, kun he joutuvat pitämään turvaväliä ja hengityssuojainta.

Lundahl uskoo, että taustalla on pettymys, kun tapaaminen ei vastaakaan ennakko-odotuksia. Hoitaja on läsnä ja läheisten välissä on aita.

– Emme halua tautia tähän taloon. Kukaan meistä, ei halua sitä omalle tunnolleen, Lundahl perustelee rajoitusten tärkeyttä.

Attendolla on käytössään tapaamisbussi, jonka Lundahl on tilannut nyt myös Hämeenlinnaan Villa Tavastialle 24. kesäkuuta. Bussissa omamiset ja asukkaat voivat jutella rauhassa.

Ulkona tapaamisten ongelmana on, että osa puheesta katoaa liikenteen ääniin ja kuuluvuus on huono kahden metrin turvavälillä. Myös huono sää rajoittaa tapaamisia. Bussissa näiltä ongelmilta vältytään. HäSa

Lue myös: Hämeenlinnan seudun hoivakodeissa ei tiedossa tartuntoja – Oireita seurataan korostuneen herkästi (8.4.2020)

Lue myös: Hoivakodit joutuneet käännyttämään vanhusten luokse tunkevia omaisia – Yritykset: Tarvittaessa lukitaan ovet tai soitetaan paikalle poliisit (19.3.2020)

Päivän lehti

5.7.2020