Kanta-Häme

Heiluva viulisti ei tykkää pönöttämisestä 

Viulisti Linda Suolahti, 24, ei halua olla vitriinissä katseltavana.

– Klassisen musiikin alalla solisti nostetaan helposti jalustalle, Suolahti sanoo.

Hän vastustaa tällaista pönöttämistä ja on tyytyväinen, että Janakkalan musiikkipäivien konsertti on intiimisti Kustaanhovissa Kiipulassa.

Viulisti onkin parhaimmillaan saadessaan kontaktin yleisöön. Hän haluaa tuoda klassista musiikkia tutuksi myös yleisölle, joka ei sitä itse harrasta.

Suolahti nauraa, että hänen opettajansa, joka itsekin soittaessaan heiluu kuin heinämies, suosittelee hänelle usein vähemmän liikkumista.

– Mä vaan eläydyn ja heilun. En ole kuitenkaan mikään Linda Lampenius.

Suolahti myös juontaa kaikki konserttinsa itse. Usein hän kertoo yleisölle, miksi hän on valinnut juuri esitettävät kappaleet ja kertoo, miten ne häntä henkilökohtaisesti koskettavat.

– Kvartetin kanssa soittaessa olemme usein konsertin jälkeen pitäneet tilaisuuden, jossa yleisö saa kysellä soittajista ja meistä. Se on toiminut hyvin ja ollut myös meistä tosi kivaa. Pönöttäminen on ihan turhaa.

Silppua …saa olla

Erityisen innoissaan Suolahti on siitä, että hän saa soittaa mitä haluaa. Janakkalan musiikkipäivien konsertissa kuullaan ainakin Bachia, Brahmsia  ja Paganinia.

Janakkalan musiikkipäivien taiteellinen johtaja, harmonikkataiteilija Reijo Ahonen neuvoo Suolahtea, että yleisölle kannattaa tarjoilla pieniä paloja ja erityyppistä musiikkia.

– Älä pidättele, silppua saa olla, ja esitys saa kestää maksimissaan tunnin.

Suolahti on samaa mieltä.

Vaikka Suolahti on kotoisin Janakkalasta, Kustaanhovissa hän ei ole koskaan käynyt, mutta kuullut sitäkin enemmän paikasta pelkkää hyvää.

Lontooseen …tai Saksaan

Mitä sitten nuoren naisen elämään kuuluu?

– Tällä hetkellä panen joka aamuksi kellon soittamaan kello seitsemän. 8–9 aikaan olen jo harjoittelemassa.

Parhaillaan Suolahti harjoittelee Kiipulan konserttia varten. Samoilla kappaleilla hän aikoo hakea myös vaihto-opintoihin ulkomaille. Ensi syksynä hän lähtee joko Lontooseen tai pikkupaikkakunnalle Saksaan ja sitä varten hänen pitää äänittää näyte. Ulkomaille vetää erityisesti hyvät opettajat, joiden oppiin Suolahti haluaa. Syksyyn mennessä pitää saada valmiiksi myös Sibelius-akatemiaan kandin työ.

– Lontooseen haluan ensisijaisesti, sillä sinne voisin jäädä pidemmäksikin aikaa kuin vuodeksi.

Linda Suolahti on soittanut myös Into-kvartetissa. Tällä hetkellä kvartetti on telakalla, sillä yksi jäsen on Saksassa vaihdossa ja Suolahtikin on syksyllä lähdössä opiskeluvaihtoon.

– Kvartetilla olemme keikkailleet, mutta nyt se ei ole mahdollista. Kesäksi olisi kiva saada sitten omia keikkoja.

Suolahti on asunut Helsingissä vuodesta 2006 lähtien.

– Enää ei kauheasti ole asiaa Janakkalaan muuta kuin vanhempia moikkaamaan. (HäSa)

Päivän lehti

4.6.2020