Kanta-Häme

Heimon Kala jalostaa yhä enemmän lohta

Heimon Kala investoi Renkoon ja kasvattaa tuotantoaan. Tehdas käynnistettiin uudelleen parinkymmenen työntekijän yksikkönä syksyllä 2010, mutta nyt väkimäärä on kasvanut 50-60:een.

Yritys suunnittelee jo tehtaan laajentamista, sillä se haluaa lisätä lohen fileeraamista. Tehdas tarvitsee lisää tiloja ja uusia koneita.

– Emme ole täysin omavaraisia kalan leikkauksessa. Pakatut lohifileet ovat suuri tuoteryhmä Suomessa, sanoo Heimon Kalan toimitusjohtaja Pekka Lahtinen.

Heimon Kala on viime vuosina lisännyt horeca- ja private label -myyntiään. Horecalla tarkoitetaan hotelli-, ravintola- ja catering-myyntiä. Private label -tuotteita ovat kaupan omat merkit. Heimon Kalan tuotteita viedään kaupan merkeillä jopa Saksaan.

– Ihmiset haluavat syödä lounaalla entistä kevyemmin ja terveellisemmin. Tuorekalan myyntimme on jo yli 10 miljoonaa euroa vuodessa.

Heimon Kalan päätuotteita ovat lämminsavustetut ja loimutetut lohet. Tuotanto on kasvanut yli 2 miljoonan kilon. Yritys aikoo kasvattaa nykyisen fileerauksensa neli- tai viisinkertaiseksi.

– Olemme tehneet alustavia suunnitelmia laajennuksesta ja sen rahoittamisesta. Laajennustyöt menevät väkisin ainakin vuoteen 2017, Lahtinen kertoo.

Tuotantoa on jatkuvasti tehostettu ja laatua parannettu pienehköillä investoinneilla. Lahtinen kertoo, että tänä vuonna investointeihin menee puoli miljoonaa euroa.

Heimon Kalan Rengon tehdas nousi jo kerran tuhkasta, Uudenkaupungin tehtaan tuhkasta. Tuotanto Rengossa lopetettiin vuonna 2008, jolloin konsernin Suomen tuotanto keskitettiin Uuteenkaupunkiin. Uudenkaupungin tehdas kuitenkin paloi vuonna 2010, jolloin tuotanto palautettiin Renkoon.

Heimon Kalan liikevaihto oli viime vuonna jo 33,2 miljoonaa euroa, kun koko PR Foods -konsernin liikevaihto oli 45,6 miljoonaa euroa. Saarenmaan tehdas on kaksi kertaa Rengon tehdasta suurempi, mutta Heimon Kalan kautta kulkee myyntiä myös muihin maihin.

Norjalainen kassilohi on viime vuosina vallannut markkinoita Suomessa. Heimon Kalan päätuotteita ovat kuitenkin kirjolohet, joita se itse kasvattaa Suomessa ja Ruotsissa.

– Norjan lohi ei ole ollut meille mikään isku. Se on vain tullut meille tuotteeksi kirjolohien lisäksi, Lahtinen kertoo.

Heimon Kalalla on omaa kirjolohenkasvatusta 800 000 kiloa Suomessa. Ruotsissa se kasvattaa 1,5 miljoonaa kiloa kirjolohta. Rengon ja Saarenmaan tehtaan on kuitenkin ostettava nyt yli 3 miljoonaa kiloa kalaa muualta.

– Ruotsissa on meneillään lupaprosessi, jotta saisimme siellä kaksinkertaistettua kalanviljelyn.

Heimon Kala suunnitteli vielä pari vuotta sitten vientiä Venäjälle. Konsernin vienti sinne on kuitenkin jäänyt satunnaiseksi Saarenmaan tehtaan liiketoiminnaksi. Venäjän vastapakotteet lopettivat viennin kokonaan.

Hämeenlinnalainen Heimo Juvankoski perusti Heimon Kalan vuonna 1985. Se kasvoi Rengossa parhaimmillaan 120 työntekijän yritykseksi. Virolainen Vettel ja Heimon Kala yhdistettiin vuonna 2005, jolloin uuden konsernin pääomistajaksi tuli Amber Trust -pääomasijoitusyhtiön rahasto.

Konsernin emoyhtiö on nyt Tallinnan pörssiin listattu PR Foods, jonka liiketoimintaa harjoittaa Saaremere Kala. Heimon Kala on konsernin suomalainen tytäryhtiö. Saarenmaan tehdasta pyöritetään Vettel-nimellä. HäSa

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic