Kanta-Häme

Heinäjoen VPK juhli paloaseman laajennusta

Reilut 200 ihmistä kävi viettämässä Päivää paloasemalla Heinäjoen VPK:n kanssa lauantaina. Paloturvallisuusviikon käynnistänyt perinteinen tapahtuma oli Turengissa poikkeuksellinen, sillä samalla juhlittiin paloaseman laajennusta.

Vuonna 1965 rakennettu asema kasvoi 120 neliömetrin laajennuksella kooltaan yli kaksinkertaiseksi. Urakkaan käytiin käsiksi keväällä 2011.

– Työt on tehty pitkälti talkoovoimin. On tämä ollut iso rutistus pieneltä porukalta, myhäilee puheenjohtaja Jukka Peltomäki ylpeänä.

Nykyisiin tiloihin mahtuu kolme autoa. Heinäjoen VPK on myynyt yhden vanhan sammutusauton pois ja saanut käyttöönsä historiansa ensimmäisen Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen sijoitusauton.

– Ei kai kalusto ole koskaan niin hyvä kuin toivoisi, mutta nyt meillä on edellytyksiä jatkuvuudelle. Kaavailemme nuoriso-osaston perustamista.

Heinäjoen VPK:n hälytysosastoon kuuluu kymmenen henkeä, yhteensä jäseniä on noin 20. Kyläpalokunta juhlii 90-vuotissyntymäpäiviään vuonna 2014. Palokunnassa mietitään jo, pitäisikö juhlan kunniaksi tuoda ihmisten nähtäväksi vanhat hevosvetoiset sammutuskärryt.

– Viisikymmentä vuotta sitten täältä saatettiin tehdä matkaa Hattelmalan harjulle kaksi ja puoli tuntia. Kyllä kehitys on mennyt aika nopeaan tahtiin eteenpäin, sanoo Peltomäki.

Ne kynttilät

Paloturvallisuustaitojen opettelemisen ja kertaamisen lisäksi koko perheen tapahtumassa syötiin makkaraa ja juotiin kahvia. Monen lapsen mielestä kyyti mönkijän peräkärryssä päihitti jopa kurkkauksen paloauton nuppiin.

Palokunnan päällikkö Vesa Elo muistelee joutuneensa tositoimiin yhteensä kolmena jouluna. Kahtena vuonna tulipalo oli syttynyt jäätyneiden putkien sulattamisesta, viime jouluna vapaapalokuntalaisten apua tarvittiin myrskytuhoista selviämiseen.

– Mutta kyllä tavallisimmat vaaranpaikat jouluna liittyvät lapsilla kynttilöihin ja aikuisilla ruuanlaittoon. Aivan erityistä varovaisuutta vaaditaan niinä aamuyön tunteita, muistuttaa Elo. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020