Kanta-Häme

Heinonen haluaa tasata tien yo-tutkinnosta jatko-opintoihin

Valtioneuvosto nimitti torstaina Kokoomuksen hallitusryhmän valtiosihteerin Olli-Pekka Heinosen Opetushallituksen pääjohtajaksi.

Virasto johtaa koulutukseen, varhaiskasvatukseen ja elinikäiseen oppimiseen sekä kansainvälistymiseen liittyvissä tehtävissä asiantuntijavirastona.

Opetushallitus ja Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO yhdistetään vuoden 2017 alusta uudeksi virastoksi. Sen kontolle tulevat Opetushallitukselle ja CIMOLLE nykyisin säädetyt tehtävät. Ylioppilastutkintolautakunta tulee Opetushallituksen yhteyteen vuonna 2018.

Viraston organisaation ja toimintatapojen kehittämisen lisäksi Heinonen on Suomen koulutuksen kehittämisestä vastaavana ylimpänä virkamiehenä vaikutusvaltaisessa asemassa opetuksen ja koulutuksen kehittämisessä.

Toisin kuin Opetushallituksen nykyinen pääjohtaja Aulis Pitkälä on julkisuudessa esittänyt, Heinonen ei olisi valmis poistamaan yo-kirjoituksia. Heinosen mukaan ylioppilastutkintoa tulee ehdottomasti kehittää, mutta sen painoarvoa pitäisi jopa vahvistaa.

– Näen, että yo-kirjoituksia kehittämällä olisi mahdollista päästä eroon nykyisistä pitkistä pääsykoekierroksista, joissa monella nuorella menee jopa vuosia ennen kuin pääsee opiskelemaan, Heinonen sanoo.

Heinonen sanoo, että nopea ja jatkuva muutos on tosiasia, johon kaikkien kouluasteiden pitää sopeutua.

– Muutoksen nopeus on niin hurja, että on mietittävä jatkuvasti, miten koulutusjärjestelmä pysyy siinä mukana.

Toisen asteen koulutuksen reformi vuonna 2018 on tästä esimerkki. Tutkintojen määrä vähenee huomattavasti, rahoitusta ja tutkintojen sisältöjä muutetaan.

– Keskeinen asia on ammattien rakenteen muutos. Jos tarjoamme kovin kapea-alaisia tutkintoja, on suuri vaara, että teknologian ja työn muuttuessa ihmisten valmius siirtyä uusiin tehtäviin on heikko. Koulutuksella paitsi tavoitellaan työllistymistä, myös urapolkua joka voi johtaa uusiin ammatteihin ja kykyyn täydentää osaamistaan, Heinonen sanoo.

Heinonen aloittaa virassa 15. lokakuuta. Tehtävään haki 23 henkilöä, joista Heinonen valittiin yksimielisesti. Virka on viisivuotinen.

Heinosen lähtö osuu hetkeen, jolloin kokoomuksen taustajoukoissa on muitakin muutoksia. Kokoomuksen ministeriryhmän ykkösavustaja Joonas Turunen aloittaa lokakuun puolivälissä terveydenhuoltoyhtiö Mehiläisen liiketoiminnan kehityspäällikkönä.

Heinonen sanoo yhtenevän ajankohdan olleen sattumaa.

– Kohdalle osui äärimmäisen kiinnostava haaste olla rakentamassa jotain uutta. Olen kokenut oppimisen asiat omakseni, joten halusin katsoa tarvitaanko osaamistani tällaisessa tehtävässä.

Heinonen on ollut opetusministerinä 1990-luvulla ja kansanedustaja vuosina 1995–2002. Hän sanoo paluun politiikan taustajoukkoihin olleen lähes ”vahinko”.

– Tulin Kataisen valtioneuvoston kanslian valtiosihteeriksi, mikä on enemmän virkamiesrooli. Kun tapahtui muutoksia, lupasin olla auttamassa yli siirtymäkausissa. Olin ajatellut muuta uraa jo pidempään. HÄSA