Kanta-Häme Riihimäki

Muistoja jälkipolville – Riihimäkeläisistä sotaveteraaneista valokuvanäyttely

Sodan käyneet pitävät tiiviisti yhteyttä.
Jarmo Rantasen valokuvia katselevat Kari Jyrkinen, joka on Riihimäen sotainvalidit ry:n jäsen sekä veteraaniyhdyshenkilö Vicki Koskela. Kuva: Sara Aaltio
Jarmo Rantasen valokuvia katselevat Kari Jyrkinen, joka on Riihimäen sotainvalidit ry:n jäsen sekä veteraaniyhdyshenkilö Vicki Koskela. Kuva: Sara Aaltio

– Komeita valokuvia. Hienoa, että saamme antaa jälkipolville mukavaksi muistoksi, myhäili ylikersantti Kalevi Kaipainen Riihimäen kaupunginmuseoon sotaveteraanien muotokuvista kootussa näyttelyssä.

Valokuvaaja Jarmo Rantanen on tarttunut kotikaupungissaan tilaisuuteen ja valokuvannut 11 sotaveteraania ja kolme lottaa.

– Käsillä on viime hetket, sillä veteraanien joukko pienenee nopeasti. Riihimäellä heitä on jäljellä enää 47, kertoo Rantanen.

Sotaveteraaniyhdyshenkilönä Riihimäellä työskentelevä Vicki Koskela kertoo suurimman osan veteraaneista asuvan edelleen kotona, mutta aika monen kunto on vienyt palvelutaloon.

– Valtio maksaa Riihimäen kaupungille yli 210 000 euroa veteraanien hoitokuluihin, mutta summa ei ole riittävä. Minä kierrän kaikkien kotona ja avustan erilaisten tukimuotojen hakemisessa. Veteraanien ei tarvitse juosta luukulle, luukku juoksee heidän luokseen, nauraa Koskela.

Kalevi Kaipainen kertoo olevansa sotaan lähteneistä ikäpolvista nuorimmasta päästä ja hänelläkin on ikää jo 94 vuotta. Valokuvanäyttelyn avajaisissa vierailleista alikerstantti Lasse Österdahl on Kaipaista nuorempi, vuonna 1925 syntynyt. Tällä hetkellä vanhin riihimäkeläisveteraani on 101 vuotta täyttänyt lotta Inkeri Kunnari.

Kaipainen ja Österdahl molemmat pitävät tiiviisti yhteyttä kotikaupungin veteraanijoukon kanssa. Österdahlille on erityisen tärkeää päästä tapaamaan sotaveteraaneja, rintamaveteraaneja ja sotainvalideja viikkokahvitteluun Riihimäen varuskunnan sotilaskotiin.

Kahvittelutilaisuus yhdistää kolmen yhdistyksen veteraanit luontevasti. Kalevi Kaipiainen olisi toivonut, että raja-aidat olisi unohdettu jo kauan sitten.

– Nyt yhdistykset ovat vihdoin yhdistymässä ja on hienoa, että olemme saamassa myös kaikki sotainvalidien edut, Kaipainen kiittää.

Sekä Lasse Österdahl että Kalevi Kaipainen kertovat asuvansa vielä kotona vaimon kanssa.

Jarmo Rantanen on riihimäkeläinen valokuvaaja, joka käyttää yleensä henkilökuvissaan pohjana yhteistä teemaa kuten harrastusta tai ammattia.

Jarmo Rantasen valokuvat sotaveteraaneista on esillä toukokuun 12. päivään saakka Riihimäen kaupunginmuseon eteisaulassa. Näyttelyssä on kuvia myös museon kokoelmista. HäSa

Päivän lehti

16.2.2020